Doelen behalen

In 10 eenvoudige stappen je doelen behalen en meer levensgeluk ervaren.

Een juiste mindset geeft stabiliteit en meer levensplezier. Dit heeft alles te maken met  hoe je (gezond) denkt, en hoe je je voelt. Dit is iets waar jij zelf de controle over hebt, en niemand kan je dat afnemen.
Omdat je mindset bepaalt hoe je over bepaalde dingen denkt en in het leven staat, maar ook hoe je reageert op bepaalde omstandigheden is een goede mindset cruciaal als je bepaalde doelen wilt bereiken.

Het hebben van duidelijke focus en het zetten van stappen richting datgene waar jij echt gelukkig van wordt, helpt je bij het verkrijgen van een gezonde effectieve mindset om meer levensgeluk te ervaren.

Om jouw focus helder te krijgen en meer levensgeluk te ervaren heb ik een super krachtig proces ontwikkeld wat ik (zo aan het begin van het nieuwe jaar 2021) graag met je deel.

Je kunt deze stappen zelf doorlopen en hiermee een krachtige  mindset en goede focus ontwikkelen, zodat je jouw doelen echt kunt behalen.

Hieronder tref je de stappen aan hoe je dit doet.

Stap 1:

bepaal je belangrijkste levensgebied voor dit moment

Bepaal eerst welke van de volgende 4 levensgebieden op dit moment in jouw leven het allerbelangrijkste is, zonder de andere gebieden te verwaarlozen.

  1. Fysiek (bewegen, rust, gezond eten, hygiëne);
  2. Mentaal (gezonde gedachten, accepteren en loslaten, doorbreken van ongezonde patronen).
  3. Groei en ontwikkeling (academisch, kennis vergroten, spiritualiteit, meditatie, bestendigen van de relatie met levenspartner, familie, vrienden etc., communicatie, zelfkennis vergroten).
  4. Financiën (inkomen, financiële onafhankelijkheid, bedrijf, carrière, passief vermogen).

Kies uit bovenstaand gebieden 1 levensgebied wat op dit moment in jouw leven het allerbelangrijkste is en waar jij een essentiële ontwikkeling in wilt maken.

STAP 2: Bepaal jouw One Thing

Benoem daarna welk doel je op dat gebied (jouw One Thing) het komende jaar wilt bereiken. Wat is datgene waarvan jij zegt als ik dat bereik dan kijk ik terug op een super succesvol jaar?

Dit allerbelangrijkste doel op jouw levensgebied daar leg jij jouw focus op om dat ook echt te gaan bereiken. Kan je het al voorstellen als je dit bereikt hebt? Voel je de energie al stromen?

STAP 3: Omschrijf je belangrijkste doel (One Thing) SMART

Omschrijf je doel concreet.

Dus je doel wat je wilt bereiken omschrijf je SMART op basis van de 3-P’s. Te weten Positief, Pro-actief en Persoonlijk:

Specifiek; Concreet, dus niet ik wil het fijn, goed, prettig hebben, ik wil meer geld verdienen etc., maar maak het specifiek.

Voorbeeld: Stel ik heb gekozen voor het levensgebied financieel, dan kan ik bijvoorbeeld het volgende doel hebben: “ Ik heb op 31 december 2021 met mijn bedrijf een omzet gerealiseerd van € 250.000,= ” .

Meetbaar; Wanneer heb je welk stapje van het doel behaalt? Wat is het resultaat waaraan je kunt meten? Als het om gedrag gaat, kun je hiervoor bijvoorbeeld het oude en nieuwe (gewenste) gedrag benoemen.

 

Voorbeeld: In het genoemde voorbeeld betekent dit dat ik op 31 december 2021 een omzet in mijn jaarrekening terugzie van € 250.000,= . Je gaat dit einddoel straks opdelen in 12 maanden zodat je ook heldere doelen per kwartaal en maand hebt.

 

Acceptabel of aanvaardbaar; Past het doel binnen de visie van de organisatie? Ben ik afhankelijk van derden? Is het iets wat past in de tijdgeest? Etc.

Realistisch; Ook dient het doel haalbaar te zijn. Is de doelstelling wel haalbaar binnen de gestelde tijd? Daag je jezelf voldoende uit, of ben je te veeleisend? Is het doel voor jou haalbaar en geldt dat ook voor eventuele anderen die erbij betrokken zijn?

Is je doel haalbaar binnen jouw bedrijf, functie of met jouw kennis of de tijd die je hiervoor kunt vrijmaken? Etc.

Tijdgebonden: Binnen welk tijdbestek moet het doel gerealiseerd zijn. Dus koppel een tijd aan de realisatie van je doelen. In dit geval dus het komende jaar.

 

Stap 4:

Omschrijf waarom je dit wilt bereiken

Daarna omschrijf je in motiverende en inspirerende woorden waarom je dit wilt bereiken.

Wat is jouw motivatie?
Waarom wil je die doelstelling persé behalen, wat levert het je op?
Wat betekent dat voor jou?
Word je daar warm van?
Welke gevoel roept dat op?
Hoe mooi ziet je leven er voor jou uit als je dit behaalt en welke invloed heeft dit op je leven en je situatie?
Wat doet het met je?

Als je dit goed omschreven hebt dan voel je het vuur in je branden om hier direct mee aan de slag te gaan.

Door het doel ook te visualiseren en daar telkens aan te denken (op te focussen) krijg je steeds meer geloof in jezelf en het idee, en hierdoor is de kans vele malen groter dat je dit doel ook daadwerkelijk bereikt.

 

Stap 5:

Omschrijf nu pas hoe je dat plan gaat realiseren.

Maak nu je strategie, je ‘strijdplan’ om jouw doel ook werkelijkheid te kunnen laten worden.

Hoe beter je weet wat je wilt en waarom, hoe makkelijker het is om duidelijk te omschrijven en keuzes te maken over hoe je dit gaat bereiken.

Omschrijf dus welke acties nodig zijn om jouw doel te kunnen bereiken.

Voorbeeld: In het genoemde voorbeeld waarbij je een omzet van € 250.000,= wilt realiseren kun je gaan omschrijven welke acties hiervoor nodig zijn. Dus stel dat ik trainingen verkoop van € 5.000 euro per training, dan weet ik dat ik 50 trainingen moet verkopen. Dat is gedeeld over 12 maanden ongeveer 4 trainingen per maand. Hier ga ik dan een plan voor maken hoe ik dit kan realiseren. Dus een verkoopstrategie hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minimaal 4 trainingen per maand kan verkopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je 250 leads moet binnen krijgen om 4 trainingen te verkopen.  Bepaal hoe je die leads binnenkrijgt (bijvoorbeeld met een waardevol gratis product) en hoe je ervoor zorgt dat ze uiteindelijk de training bij je kopen. Verkopen is tenslotte ook een ‘numbersgame’, waarmee ik bedoel dat je kunt uitrekenen hoeveel leads je nodig hebt om uiteindelijk een x-aantal klanten te kunnen realiseren.

Je gaat dus voor je einddoel een strategie bedenken en dit gaan we opdelen in kleinere stappen.

Pak je Succesversneller en schrijf je SMART doelstelling die je in 2021 gaat bereiken hierin op. Omschrijf ook jouw plan (strategie) hoe je dit kunt bereiken.


Stap 6:

Plan eerst je vrije tijd en dan je werktijd

Pak nu je agenda en plan nu voor een heel jaar je vakanties, vrije dagen, verjaardagen, en tijd voor jezelf om te sporten, mediteren, lezen en studeren etc. in. We starten met het plannen van je vrije tijd omdat we geneigd zijn om dit op de laatste plaats te zetten en dan schiet het er vaak bij in.

Plan daarna je werktijden. Welke dagen ga je werken? Hoe laat start jouw dag? En hoe laat stop je met werken? Wanneer heb je pauzes en hoeveel tijd wil hiervoor nemen? Wanneer ben je niet bereikbaar voor je familie/gezin en wanneer wel. En dan ben je er ook volledig zonder afleiding!

Als je dit gedaan hebt ben je toe aan de volgende stap.


Stap 7:

Knip jouw jaardoel op in kwartaaldoelen

Pak nu weer je doel voor het nieuwe jaar.
Knip nu jouw jaardoel op in kwartaaldoelen. Wat dien je in Q4 te bereiken als je jouw jaardoel voor ogen neemt, en zo verder. Wat in Q3, Q2 en op welk doel moet je dan in Q1 gericht zijn. Zo knip jij je lange termijndoel overzichtelijke op in kwartaal doelen.

 


Stap 8:

Knip jouw kwartaaldoelen op in maanddoelen

Nadat je dit gedaan hebt, ga je jouw maanddoelen formuleren. Wat moet je op basis van je kwartaaldoelen dan per maand voor doel realiseren. Dus met het oog op het doel voor Q4, wat moet je dan in oktober, november en december als doelen stellen. En zo verder. Noteer dit alles overzichtelijk op de daarvoor bestemde plaatsen in de doelenplanner Mijn Succesversneller.

Nu is alles duidelijk en kun je aan de slag.


Stap 9:

Bepaal iedere week je weekdoel

Als je start met een nieuwe week formuleer dan eerst een weekdoel op basis van het maanddoel dat je voor de betreffende maand hebt bepaald.

Koppel hier ook jouw motivatie aan. De waarom die je omschreven hebt bij stap 4.

Je weet nu precies je doelen en op basis hiervan ook wat je de komende week wilt bereiken. Nu kun je veel gemakkelijker kiezen voor de meest effectieve acties zijn die je de komende week kunt inzetten.

Plan deze acties volgens het Succesversneller systeem in met een punt, en de projecten met een bolletje. Werk nu volgens het systeem zoals uitgelegd in de video zodat je constant overzicht houdt op je belangrijkste doelen en steeds weet wat je belangrijkste acties zijn.

(Bekijk de uitleg op https://identief.nl/bulletjournal)

Wil jij ook graag de doelenplanner Mijn Succesversneller ontvangen, klik dan hier.


Stap 10:

Houd vol

Besef dat de aanhouder wint. Mocht iets niet lukken, stuur dan bij, maar blijf gefocust op je doel.

Mocht je hier een steuntje bij in de rug kunnen gebruiken? Of vind je het fijn om met een ervaren professional snel de juiste stappen te zetten voor de gewenste successen en resultaten (tijd, geld, voldoening, vrijheid etc.)? Plan dan een focussessie in via https://calendly.com/identief/

Conclusie
Succes begint dus met de juiste mindset. Dit gaat vooral over hoe je over bepaalde dingen denkt en in het leven staat, maar ook hoe je reageert op bepaalde omstandigheden. Als je dit positief kunt sturen en goede focus aanbrengt, maar hier ook constant op in actie komt dan is de kans heel groot dat je jouw doelen behaalt en ervaar je veel meer levensgeluk.

Ga ervoor en geniet!

Vraag de gratis checklist bedrijfsgroei aan!

 

Antoinette Nunes