Hoe een zwoegende ondernemer een geslaagde ondernemer wordt.

Zoals je wellicht weet ben ik geen voorstander van  lange to-do lijsten.

Uit de praktijk blijkt namelijk dat als je teveel acties ziet, dit je productiviteit enorm naar beneden haalt. Je raakt “overwhelmed” en kiest dan vaak voor uitstelgedrag. En dat is precies wat je als gedreven ondernemer niet wilt.

Je wilt denk ik graag die dingen doen die je zo snel en goed mogelijk naar je doel toebrengen.

Echter in de praktijk zie ik dagelijks dat door de vele dingen die er gedaan moeten worden, je niet meer weet wat je moet doen en je dus vervalt in je gewoontegedrag en/of uitstelgedrag.

Je gaat die dingen doen je makkelijk afgaan, waarbij je niet teveel hoeft na te denken en/of die je afleiding bezorgen. Het zijn vaak dingen die je altijd doet.

Je gaat bijvoorbeeld je email openen, waardoor je weer in een re-actieve stand komt. En dit is precies wat we niet willen, want we willen pro-actief ondernemen.

Ik zeg altijd; volg je eigen plan, anders wordt je opgenomen in het plan van een ander.

Of je gaat lekker rondhangen op social media, nieuwsapps of internet. Allemaal dingen die je niet dichter bij je doel brengen. En voordat je het weet ben je weer heel veel tijd kwijt en kun je niet die dingen doen die wel echt belangrijk zijn.

Dit levert aan het einde van de dag weer zo’n onbehagelijk gevoel op, …. Ik ben wel heel druk geweest maar wat heb ik eigenlijk gedaan en bereikt?

Ook zie ik ondernemers vervallen in het doen van allerhande taken in het bedrijf, die ze eigenlijk door anderen zouden moeten laten doen. Maar ja,… zelf kunnen ze het sneller, beter etc… althans dat denken we vaak.

Dit alles leidt ertoe dat je constant achter de feiten aanholt en voor hard moet zwoegen om alles rondgebreid te krijgen.

Feit is dat je niet goed volgens een helder plan werkt. Een plan waarin je duidelijk hebt uitgewerkt WAT je doelen zijn en WAAROM je dit wilt bereiken.

Als je dit wel doet, dan weet je precies welke ACTIES het meest zinvol zijn en dat zijn meestal die acties die niet als vanzelf op je afkomen zoals email, administratieve taken, personele zaken etc. .

We zijn snel geneigd om te kiezen voor die dingen die automatisch op je ons afkomen, in plaats van de dingen die je zelf moet initiëren en die je helpen om succesvoller en gelukkiger te worden.

 

De vraag is dan natuurlijk: Hoe doe je dit dan anders?

In plaats van alles op 1 onoverzichtelijke grote lijst te zetten, scheid ik mijn acties  op in lijsten voor verschillende levensgebieden (zoals bedrijf/baan, ontspanning, relatie/familie/vrienden etc.)

  • De belangrijkste eerste stap die ik dan zet is het nadenken over het resultaat wat ik wil bereiken. Wat is mijn verlangen? Waar wil ik uitkomen? Pas daarna ga ik kijken met welke acties ik dan het beste aan de slag kan gaan. Ik bedenk dus eerst WAT ik wil bereiken, welk resultaat ik nastreef, en pas daarna kies ik voor de meest effectieve acties.

Vaak voelen we door onze lange to-do lijst een belemmering om in actie te komen en doen we dus vooral dingen die we eigenlijk niet moeten doen. Hierdoor bereiken we niet onze doelen, voelen we dat we achter de feiten aanhollen en raken we vooral uitgeblust.

Wat moet je doen als je voelt dat jouw lijst alleen maar steeds langer wordt en je het overzicht verliest?
Dan is het belangrijk om eens goed na te denken over wat je prioriteiten zijn. Je moet helder voor ogen hebben wat voor jou op dit moment écht belangrijk is, en waar jij dus vooral je aandacht en energie op moet richten.

Om te ontdekken waar jij je op wilt richten is het belangrijk dat je in contact komt met je eigen verlangens.

Vele van ons hebben onze verlangens al zo vaak en lang weggeschoven dat we helemaal niet meer helder hebben wat dit precies is.

Hier rustig over nadenken, door het stellen van de juiste vragen, het maken van oefeningen, het terugkeren in jezelf en het luisteren naar je gevoel, kan dit weer duidelijk maken. Dit is echt belangrijk omdat je het makkelijkste kunt werken vanuit jouw talenten en verlangens. Hierin bereik je het snelste jouw gewenste succes.

Om jou hier alvast mee op weg te helpen, raad ik je het volgende aan.

  • Ga sowieso uit je vertrouwde omgeving. Ga eens ergens rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden, zonder telefoon en internet, en denk zo eens rustig na over wat NU echt belangrijk is voor jou.
  • Daarnaast raad ik je aan om naar een winkel te gaan met boeken en tijdschriften. Kijk een welke boeken vooral je interesse hebben. Waar wil je altijd meer over weten? Waar kan je geen genoeg van krijgen?

Dus onderzoek welke boeken en tijdschriften jij heel graag koopt en leest. Waar word jij helemaal enthousiast van? Wat vind je echt fantastisch? Meestal is dat ook iets waarbij je makkelijk je besef van tijd verliest.

Dit is een startpunt om te kijken wat jij echt leuk vindt. Maar naast je interesse ontdekken voor datgene wat jij heel leuk vindt, is het ook essentieel dat je uitzoekt waar jij heel goed in bent, waar jouw kwaliteiten liggen. Waarvan zeggen anderen altijd dat jij dat heel goed kunt, en vragen ze je ook om hen bij te helpen?

  • Je gaat ook onderzoeken waar jouw talent, kennis en kunde ligt. Datgene waar je interesse voor hebt en waar je ook veel kennis, kunde en talent voor hebt is datgene waar jij je vooral mee bezig dient te houden. Zo is het bedoeld.

Werken en leven vanuit je identiteit maakt je een gelukkiger mens, maar daarnaast wordt het hierdoor veel gemakkelijker om je doelen na te streven. Maar zoals ik al zie vraagt dit wel om een actieve houding, je gedrag zal op sommige vlakken opnieuw geprogrammeerd dienen te worden. En dit is niet makkelijk, maar wel mogelijk.

Als jij een verlangen hebt om echt aan de slag te gaan met die dingen die voor jou het verschil maken, zorg dan dat je een goede kundige businesscoach naast je hebt.

Zorg dat je op zowel emotioneel als rationeel wordt gestimuleerd en geïnspireerd om datgene te doen wat voor jou en je business het verschil maakt.

Zorg dat je jezelf verantwoordelijk gaat voelen om dit ook echt na te streven, dit verhoogt de kans op discipline enorm. En uiteindelijk transformeer jij van zwoegende ondernemer naar een geslaagde relaxte ondernemer.

Veel succes!

 

Mr. Antoinette Nunes

 

Ps. Wil jij hier echt actief mee aan de slag. Wil jij jezelf ontwikkelen en je bedrijf vooruit helpen dan kan je alvast starten met en maken van een effectieve weekplanning. Hiervoor heb ik een zeer handig en makkelijk toepasbaar 10 stappenplan ontwikkeld die je GRATIS kunt downloaden.

Deze planning zorgt ervoor dat jij veel pro-actiever wordt, minder afgeleid bent en focus hebt op datgene wat voor jou belangrijk is. Doe er je voordeel mee.

https://identief.nl/stappenplan-weekplanning/