“Maak je hoofd leeg”.

Hoe maak jij je hoofd leeg.

Om je leven meer in overeenstemming met je diepere verlangens en doelen te krijgen en ook op een ontspannen manier te realiseren waar jij naar verlangt, is het belangrijk dat je af en toe je “hoofd leegmaakt”.

Ik hoor je denken; “Je hoofd leegmaken….leuk, maar hoe doe je dit dan”?

Graag leg ik dat hieronder nader uit. En ik besef dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

Je kunt je hoofd namelijk niet uitzetten (gelukkig maar) door bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact te trekken of een knopje om te zetten. Maar er zijn wel manieren om je gedachten meer tot rust te brengen en je hoofd “leeg te maken”?

De valkuil
Veel mensen ervaren dat ze te veel denken. Ze blijven van alles overdenken en raken hierdoor het overzicht kwijt. Als zo’n proces eenmaal begonnen is, stopt dit niet zomaar. Uiteindelijk leidt dit zelfs vaak tot stress en burn-out klachten.

Je hoofd blijft aan de gang. Maar een vol hoofd belemmert je creativiteit en helpt je niet om rustig te kunnen nadenken en de juiste keuzes te maken.

Je voelt je gestrest en je verliest het overzicht.

Je gaat andere dingen doen dan wat je wilt (of zou moeten) doen.

Wanneer je gedachtes steeds maar doorgaan dan kan dit leiden tot stilstand. Je weet namelijk niet meer waar te beginnen en je doet dus maar ‘niets’ . Of je doet dingen die je op de automatische piloot kunt doen.

Een valkuil waar heel veel mensen instappen.
We kiezen voor die dingen die automatisch op ons afkomen en ons makkelijk afgaan. Maar ik durf te stellen dat dit niet de dingen zijn die het verschil voor je gaan betekenen. Ze houden je op de plek waar je nu bent.

Mocht jij verlangens/doelen hebben in je leven die je nog niet bereikt hebt dan zul je dit moeten doorbreken. Het helpt als je hierbij je volle hoofd tot rust brengt, en vanuit rust betere keuzes gaat maken.

We kiezen dus vaak voor de dingen die we kennen, waar we niet teveel bij na hoeven te denken en die ons weinig of niets opleveren. In veel gevallen kost dit ons kostbare tijd, energie en geld. Hierbij kan je denken aan alles wat je zoal op een dag doet zonder dat je hier bewust over nadenkt. Het heeft vaak te maken met reageren op impulsen die de hele dag op je afkomen. Hierbij kan je denken aans e-mails checken en beantwoorden, (lange) telefoongesprekken voeren, surfen op internet, rondhangen op social media, TV kijken en noem maar op.

Dus van allerlei dingen die je niet echt verder helpen om datgene te doen waar jij gelukkig van wordt en wat jij wilt bereiken in je leven (en werk). Wij mensen hebben de neiging om wat ongemakkelijk voelt, uit de weg te gaan. Hierdoor stappen we automatisch over naar ons gewoontegedrag.

Hoe kun je dit nou veranderen?

Meditatie is natuurlijke vorm waarbij je een vol hoofd tot rust kunt brengen. Maar daarbij is het vaak toch nog heel moeilijk, misschien wel bijna onmogelijk, om je gedachtes echt stil te zetten.  Ik weet dat en wil je toch motiveren om te mediteren als je dit nog niet doet.

Veel mensen proberen om tijdens het mediteren hun hoofd volledig leeg te maken. Maar geloof me dat is eigenlijk iets wat je niet moet doen. Wanneer je mediteert probeer dan te streven naar rust, en op te merken wat er om je heen gebeurt en wat er in jou gebeurt.

Laat de gedachten komen en weer gaan en wees je bewust van het moment.

Wanneer je wordt afgeleid door een gedachte, wees daar dan gewoon blij mee! Dit betekent dat je een mens bent, en je bewust bent van je omgeving en dat er gedachten door je hoofd gaan die je wilt oplossen of iets mee wilt doen.

Je gaat er alleen niet verder op in. Je focust op bijvoorbeeld je ademhaling en laat de opkomende gedachtes gewoon weer gaan.

Meditatie is niet een inspanning of een strijd, maar een manier om jezelf te observeren en rust te vinden op de beste manier die je je maar kunt bedenken. Je hoofd tot rust te brengen en weer tot je kern te komen.

Oefen

Is het mogelijk om rust te vinden wanneer je gedachten hectische heen-en-weer schieten? Ja, maar dit is wel afhankelijk van jou.

Experimenteer eerst met meditaties en oordeel daarna of het goed voor je was of niet. (via de link kun je starten met een mooie rustgevende meditatie, en er zijn er nog veel meer te vinden op Youtube).
Er zullen positieve aspecten en minder positieve aspecten zijn, maar meditatie brengt je wel even tot jezelf.

Het kan je zeker helpen om tot rust te komen, je brein en gedachtes te kalmeren en meer ontspannen te zijn. Het biedt je weer meer toegang tot je creativiteit en zo kun je oplossingen en mogelijkheden zien die je voorheen niet zag.

Hoe dan ook zal er tussen al die gedachten die naar boven komen ook echt af en toe sprake zijn van leegte. Soms kan zo’n leegte best lang duren en soms niet, je hoofd is dan druk, maar hoe dan ook het is wel een leegte!

Deze (lege) momenten van mentale helderheid en stilte zullen ervoor zorgen dat je meer tot rust komt en ontspannen wordt. Blijf oefenen, want oefening baart kunst. En zoals met alles zul je het vaker moet oefenen om er beter in te worden.

Naarmate je vaker oefent zullen de lege momenten er vaker zijn en langer duren. Probeer dit niet te forceren, maar weet dat het een natuurlijk gevolg zal zijn.

Probeer het gewoon eens en ervaar wat het met je doet.

Veel plezier en geniet!

Antoinette