Ondernemerstip 11

Graag deel ik mijn 11de ondernemerstip.

Deze keer over de 80/20 regel, oftwel het Pareto-principe.

Bekijk hier de video met deze tip.

 

Of lees hieronder mijn tip.

Ken jij het Pareto principe, oftewel de 80/20 regel?
Deze regel, ontdekt door een italiaanse econoom genaamd Pareto, ontdekte dat 80% van de bezittingen in Italie in handen was van 20% van de bevolking.

Deze scheve verdeling bleek op heel veel gebieden van toepassing te zijn, en zo is de 80/20 regel geboren..
Voor veel ondernemingen geldt dat 80% van de omzet komt van 20% van de klanten.
Maar deze regel is van toepassing op van alles en nog wat.
80% van mijn successen zijn te danken aan 20% van mijn inspanningen etc.
Je kunt dus stellen dat 80% van de uitkomsten ontstaat uit 20% van de oorzaken.

Met deze kennis kun je jouw voordeel doen en veel effectiever en succesvoller ondernemen.
Als je in 20% van je tijd 80% van je resultaten bereikt, dat is het logisch om te kijken welke uren een hoge waarde opleveren en welke juist niet. Bijna niemand doet dit, terwijl dit je echt heel veel kan opleveren aan effectiviteit.

Sterker nog, de meeste ondernemers starten hun dag met het openen van email. Dit is het slechtste wat je kunt doen om effectief te zijn. Je bent gelijk de regie kwijt, en je gaat gelijk reactief aan het werk.
Of wat velen ook zullen herkennen is direct na het wakker worden, hun telefoon checken op berichten, social media etc. en zo vervolgen je jouw dag door de hele dag te reageren op allerlei berichten die via email, whatsapp, social media, nieuwsapps, etc. binnenkomen. Dit is niet de manier om effectief en succesvol te zijn.

Anderen gaan je agenda bepalen, en je voelt dat je een drukke dag hebt terwijl je het gevoel hebt dat je niets hebt bereikt. Ken je dit? Neem dan de volgende tip eens goed in acht.

Wanneer je resultaten wilt boeken, dan zul je gewoon effectief moeten sturen op die 20% aan werkzaamheden die je de hoogste waarde opleveren. En zoveel mogelijk stoppen met die ongeveer andere 80%. Wat kun je hiervan deleten en/of delegeren. Wat kan een ander beter en goedkoper doen dan jij?

Vraag je steeds af of die actie/klus bijdraagt aan jouw doelen. Datgene wat je echt graag wilt bereiken! Wees je bewust dat wat je niet doet, bepaalt wat je WEL kunt doen.

Kijk binnen jouw bedrijf wat het meeste essentieel is, wat maakt het verschil. Waar ga jij de meeste waarde mee realiseren?
Het start met bewustzijn en daarna het actief toepassen van resultaatmanagement.

Heel veel succes ermee.

Mocht je voelen dat je hier hulp bij nodig hebt dan raad ik je de RDA-methode aan. Deze methode staat voor Resultaat gefocust, Doel gedreven en Actie gericht. Als je op die manier gaat plannen werken leer je pro-actief te zijn en te kiezen en handelen vanuit datgene wat het allerbelangrijkste is voor jou. Ik garandeer jou een absolute verbetering van je resultaten!

Ondernemende groet,

Antoinette Nunes

 

www.identief.nl
info@identief.nl
t. 06-55393925