Ondernemerstip 13

Deze week gaat mijn 13de ondernemerstip over het doorbreken van je angstgedachten (je belemmerende gedachten).
Hierin vertel ik hoe jij jouw angstgedachten kunt doorbreken en wel die dingen gaat doen die belangrijk zijn voor je succes.
Iedereen laat zich in meer of mindere mate tegenhouden door zijn/haar eigen (angst-)gedachten. Iedereen heeft dit. We maken ons zorgen en bedenken van allerlei scenario’s waardoor we niet doen wat we wellicht WEL zouden moeten doen.
Als kind heb je al angstgedachten. Dit is iets menselijks.
Maar als kind wordt je gestimuleerd om door deze angst heen te breken. Op het moment dat je de eerste keer naar school moest vond je dat waarschijnlijk heel spannend. Je moeder en vader zeiden toen tegen je dat kan jij wel. Het wordt heel gezellig en je gaat heel lekker spelen vandaag. Op school werd je opgevangen door je juf of meester, en die had ook alle aandacht voor jou om je gerust te stellen, je vertrouwen te geven. Uiteindelijk ging je door je angst en werd het natuurlijk gedrag en hoefde je daar ook niet meer over na te denken.
Zo is dit ontzettend vaak gegaan in je leven.
Je eerst zwemles, Sinterklaas, je eerst keer bij de kapper en zo zijn er nog duizenden dingen te benoemen.
Je ouders hebben je constant gestimuleerd en aangemoedigd om door te zetten. Zij, maar ook je opa’s en oma’s, vrienden, leerkrachten, trainers op sportverenigingen, coaches of andere betrokkenen hebben je allemaal aangemoedigd, gestimuleerd en gemotiveerd om door te zetten. Ze gaven je vertrouwen. JIJ kunt dat, wij weten zeker dat jij dat kunt. En zo leerde je door te zetten en te groeien. Hierdoor ben jij uitgegroeid tot een volwassen mens die stappen durft te zetten.
Maar toch loop je nog soms vast. Je belemmert jezelf door je eigen zorgen en angsten, je belemmerende gedachten. En nu sta je er vooral alleen voor.
Als volwassen persoon moet je het dus allemaal maar zelf kunnen. Maar helaas is dat heel moeilijk. Wij mensen kampen namelijk ook als volwassenen nog steeds met angstgedachten en met zorgen. Kan ik dat wel? Durf ik dat wel? Vinden ze me wel goed genoeg? Heb ik hier wel voldoende kennis van? Etc. .
We hebben echt duizenden gedachten om ons tegen te houden. Het is dus voor mensen heel moeilijk om tegen deze angst in, toch aan de slag te gaan. Juist daar heb je vaak wat motivatie, hulp en vertrouwen bij nodig van een ander. Maar omdat je dit (nu nog) niet hebt, mijn tip om zelf hier eventueel in door te breken.
Mijn tip in deze is Neem je verantwoordelijkheid.
Als je iets graag wilt zorg dan dat je het helemaal voor je kunt zien, dat je dit kunt voelen en beleven. En kies bewust dat je hier zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen om dit te realiseren.
Deze bewuste stap combineer je met een eerste actie (kleine stap). Spreek jezelf toe, wees je bewust dat je dit echt graag wilt. Onderneem direct actie richting datgene wat je graag wilt bereiken.
Ga het doen! Iets wat echt belangrijk voor je is daarin dien je zelf de verantwoordelijkheid te nemen. En steeds hele kleine overzichtelijke stapjes leiden uiteindelijk tot een mooi succesvol resultaat.
Mocht je voelen ik heb hiervoor gewoon een steuntje in de rug nodig, dan help ik je graag.
Ondernemende groet,
Antoinette Nunes