Zo word je succesvol(ler) in deze tijd

Zo word je succesvoller

Denk je wel eens hoe word ik succesvol(ler) in deze snelle veranderende tijd?
Lees dan vooral verder, ik leg je uit hoe je graag verder uit hoe jij dit doet.
Je kent het vast wel.
Pfff… alweer een week voorbij en je vraagt je af waar de tijd is gebleven, wat heb je eigenlijk gedaan?
En je had je nog zo voorgenomen om meer focus te houden en minder afgeleid te zijn….
Waarschijnlijk ken je het wel. Je start je dag en opent je e-mail en voordat je het weet is er al een halve ochtend voorbij. Je haalt een kop koffie en bedenkt dat je nog 2 dagen hebt om een belangrijk stuk af te maken. Aan het einde van de dag heb je wederom niet gedaan wat je van plan was om te doen. Je hebt je laten afleiden door alles en iedereen om je heen. Ondanks je voornemen om bezig te blijven met die zaken die écht belangrijk zijn, lukt het je niet. Je focus is verdeeld en je resultaten dus ook.
Hoe doorbreek je dit patroon (je eigen gedrag)?
Je zwicht vaak makkelijk voor het korte termijn plezier, maar dit plezier levert je op de lange termijn vaak alleen maar problemen op. Zoals ook in het bovengenoemd voorbeeld.
Als je je laat leiden door je korte termijn ‘plezier’ van bijvoorbeeld de afleiding, dan ga je niet dat doen wat het verschil maakt en dus niet dat bereiken wat je graag wilt bereiken.
Dit is precies hetzelfde als wanneer je probeert af te vallen. Wanneer je kiest voor de korte termijn plezier van lekker eten dan kies je dus niet voor de lange termijn plezier van een gezonder, slanker lichaam.
Waarom zijn we zo ‘zwak’ en hoe kunnen we dit doorbreken?
Dit gedrag komt vanuit het oudste gedeelte van ons brein. Ons oudste brein wil zo snel mogelijk bevrediging van datgene wat we in de oertijd nodig hadden om te overleven, zoals eten, bezit, status en seks.
Daarnaast doet ons brein er alles aan om pijn (gevaar) te vermijden. Dus naast dat we kiezen voor snelle bevrediging, kiezen we ook voor het bekende (‘niet gevaarlijke’) gedrag. Dat is veilig en ons brein houdt ons dus het liefste op de plek waarvan zij weet dat het veilig is.
Pas veel later is bij ons de prefrontale hersenschors ontwikkeld, ook wel het executieve brein genoemd.
En juist dit specifieke deel van ons brein is ontzettend belangrijk om in de huidige tijd te overleven. Dit deel is evolutionair gezien het meest recent ontwikkelde gebied van onze hersenen. Het wordt gerelateerd aan vaardigheden zoals: ‘je kunnen aanpassen aan verandering, plannen, leren van feedback, out-of-the-box denken, visie, complexe beslissingen nemen, pro-sociaal gedrag vertonen, je gemotiveerd voelen en je emoties kunnen controleren’.
Dit deel van de hersenen hebben we vooral nodig voor de juiste beslissing op het juiste moment en voor sociale interactie. Het is dus veel meer gericht op de lange termijn dan de korte termijn.
Het lastige is echter dat de ingesleten vaardigheden uit de lagere hersenstructuren, dus de korte termijn plezier acties, meestal sterker sturend zijn voor ons gedrag dan dit van lange termijn plezier acties, die acties vanuit ons executieve brein.
DE OPLOSSING
Gelukkig kunnen we ons executieve brein trainen. En dit is zeker nodig in de tijd waarin we nu leven waarbij we veel last hebben van een overvloed aan informatie die dagelijks op ons afkomt, de keuzestress die hierdoor ontstaat en alle afleiding van e-mail, social media, apps, Youtube, internet etc.
Belangrijke vaardigheden van het executieve brein voor meer succesvol zijn in deze tijd, zijn:
  • – Aandacht richten, vasthouden, verdelen
  • – Emoties reguleren (incl. omgaan met stress)
  • – Flexibel kunnen zijn als dingen veranderen
  • – Ongewenst gedrag kunnen onderdrukken
  • – Taken en zaken starten
  • – Dingen organiseren
  • – Goed kunnen plannen
  • – Jezelf kunnen monitoren
  • – Je werkgeheugen gebruiken
  • – Een reëel zelfbeeld vormen
  • – Het vermogen je te verplaatsen in de ander
  • – Het belang van anderen voor ogen houden.
Het probleem is dat je jezelf soms een soort slachtoffer voelt van de situatie waarin je jezelf begeeft. Je hebt het gevoel dat je geen of onvoldoende invloed hebt op de omstandigheden en situatie. Echter deze slachtofferrol gaat je niet verder helpen. De keus is echt aan jou om hier anders mee om te gaan en jezelf hierin te ontwikkelen.
Je kunt er namelijk zelf voor kiezen waar jij jouw tijd aan besteedt. Of je meer je eigen plan wilt volgen en meer wilt genieten van het leven. Of je meer tijd wilt doorbrengen met je familie of andere belangrijke zaken zoals sport, gezondheid, ontspanning etc. Het zijn keuzes die jij zelf kunt maken, maar daarvoor dien je een aantal huidige gewoontes af te leren en nieuwe gewoontes eigen te maken.
JOUW KEUZE
Kies jij ervoor om jouw kostbare tijd te laten wegglippen en de hele dag opgeslokt te worden door e-mail? Laat jij je leiden door de berichtgeving op het nieuws, social media etc. Of kies je ervoor om bewust om te gaan met je tijd en leven, waardoor je meer bereikt in minder tijd, en veel meer gaat genieten?
Vaak kiezen we er (onbewust) voor om direct te reageren op e-mail, of social media. Dit zijn onze lagere hersenstructuren die ons aanmoedigen om dit te doen, terwijl door dit gedrag de kwaliteit van je werk en leven achteruit holt en je de grip op je eigen leven verliest.
Dit gebeurt vaak onbewust, en het is dan ook heel goed als je dit bij jezelf gaat herkennen. Vaak zeggen we tegen onszelf: eigenlijk zou ik wel meer dit of dat willen doen, maar tegelijkertijd maken we keuzes die ons alleen maar verder van dit doel afbrengen. En we onderbouwen ons ‘verkeerde gedrag’ dan met allerlei excuses waarom we het niet doen, maar dit slaat eigenlijk helemaal nergens op. Je kiest in dit soort gevallen voor de korte termijn bevrediging en hebt niet de leiding over jezelf en je leven. Natuurlijk mag je hiervoor kiezen alleen zeur dan ook niet dat je te weinig tijd hebt, niet doet wat je wilt doen, niet bereikt wat je wilt bereiken etc.
Wanneer je wel kiest voor de acties die leiden tot het lange termijn plezier, dan zul je gelukkiger en succesvoller zijn in je werk en leven. Dan is jouw keuze toch eigenlijk niet zo moeilijk? Om de kans van slagen aanzienlijk te verbeteren kies je daarbij voor ondersteuning om die keuze ook echt na te leven en te realiseren.
Succes!
Antoinette