Thuiswerken en afleiding

 Hoe zorg je ervoor dat je afleiding tijdens het thuiswerken effectief inzet?

Op dit moment zijn we vooral met ons allen thuis aan het werk. Voor velen is dit een ongebruikelijk situatie. Je bent gewend om dagelijks naar kantoor te rijden, daar je werk te doen en je sociaal te onderhouden met je collega’s. Echter dit is vanwege het Covid-virus nu allemaal anders. Je werkt vanuit huis. Op een plek in je woonkamer, de keuken of andere plek in huis.

Maar thuiswerken brengt ook afleiding met zich mee.. Hierdoor ben je soms niet echt productief.

Afleiding in de vorm van:

  • Je partner en/of de kinderen,
  • je hond of kat,
  • de was,
  • de vaatwasser,
  • de tv,
  • de krant,
  • boeken en tijdschriften,
  • opruim- & schoonmaakwerkzaamheden,
  • maar ook het internet, social media, nieuwsapps en noem maar op.

Door deze dagelijkse afleiding kan het zomaar gebeuren dat je de hele dag met je werk bezig bent, maar je werk niet af is. Je start in de ochtend met je werkzaamheden maar aan het einde van de middag heb je nog niet echt gedaan wat je moest doen. ‘S-avonds na het eten moet je echt nog aan het werk, want je bent overdag veel tijd verloren aan allerlei afleiding.

  • Hoe zorg je er nou voor dat als je thuiswerkt je focus behoudt en de afleiding verminderd?
  • Hoe zorg je ervoor dat je de afleiding inzet zodat het je productiviteit juist verhoogt?

Hieronder een viertal tips:

1. Plan je dag.

Maak vooraf aan de week een planning van wat je de komende week vooral wilt bereiken. Dus welke resultaten ga je de komende weken realiseren. Daarnaast plan je ook jou dag. Wat is datgene wat je die dag echt gaat afmaken. Wees hierin realistisch. Stel haalbare doelen (SMART) en bepaal concreet welke acties je hiervoor dient in te zetten. Plan deze acties daarna in blokken.

2. Plan je acties op in tijdsblokken

Datgene wat je te doen hebt die dag plan je in tijdsblokken in je agenda. Hierbij werk je in tijdsblokken van een 30 minuten met 5 minuten pauze, 60 minuten met 10 minuten pauze of voor het echt deep work, 90 minuten met 15 minuten pauze. Tijdens deze pauzes kun je afleiding inzetten, maar alleen die afleiding waarbij je niet hoeft na te denken.
Deep work is werk waar je absolute aandacht bij nodig hebt, zoals het lezen van belangrijke stukken, het uitwerken van een project of offerte etc. Hierbij dien je gefocust te zijn en niet steeds afgeleid te worden waardoor je gaat switch-tasken.
Ga dus zorgvuldig om met je meest kostbare bezit, de tijd.

3. Stop met switch-tasken.

Switch-tasken is het wisselen tussen taken waarbij je jouw denkbrein nodig hebt. Ons brein kan namelijk maar een ding tegelijk! Alleen geautomatiseerd gedrag waar we niet bij na hoeven te denken en iets doen waar je wel bij na moet denken kan prima samen. Zoals bijvoorbeeld wandelen en een goed gesprek voeren. Maar twee taken waarbij je moet nadenken kunnen niet samen, want dan gaat jouw brein wisselen tussen de taken. Hierbij kan je denken aan een route rijden die je niet kent waarbij je navigatie nodig hebt en een telefoongesprek voeren. Je ziet dan vaak dat het mis gaat en je de afslag mist die je moest nemen.
Focus op datgene waar jouw aandacht voor nodig is en zorg dat je tussentijds niet wordt afgeleid.

4. Voorkom afleiding

We worden dagelijks afgeleid door interne en externe afleiding. Interne afleiding is alle afleiding die vanuit jezelf komt, zoals je gedachtes, zorgen, ideeën, reminders, emoties en prikkels als warmte/kou etc.
Externe afleiding is alles wat van buitenaf komt en jou afleidt. Denk hierbij aan e-mails, social media, internet, youtube, nieuwsapps, etc.
Een vol hoofd zorgt voor veel interne afleiding, dus rust creëren door bijvoorbeeld een braindump, een meditatie, een wandeling etc. kan helpen om minder last te hebben van interne afleiding. Ook het nemen van korte pauzes tussen de werkzaamheden door zoals ik benoemd heb in punt 2 helpen je hoofd rustiger te worden. Hierbij is het wel essentieel dat je tijdens deze pauzes geen nieuwe input krijgt. Dus deze pauzes bestaan uit een wandeling, even koffie drinken, de was even in de droger doen, je vaatwasser uitpakken, en/of met de voeten op tafel zitten etc. Op die manier verhoog jij jouw productiviteit. Dus tijdens een pauze gebruik je geen telefoon, kijk je geen social media, en zorg je ervoor dat er geen nieuwe prikkels binnenkomen. Hierdoor krijg je hoofd de kans om weer te herstellen en tot rust te komen.
Hoe beter jij jouw interne afleiding reguleert, hoe makkelijker het wordt om de externe afleiding de baas te worden.

5. Manage je leven

Uiteindelijk gaat het in je leven om hoe je jouw leven beleeft. Hoe jij je voelt en wat jij dus ervaart. Hierop heb jij invloed. Zorg ervoor dat je controle hebt op jouw leven en je eigen leven vorm geeft op jouw voorwaarden. Dit kun je beter onder controle krijgen door te werken met een effectieve planner zoals Mijn Succesversneller.
Dit vraagt om pro-activiteit. Je dient je bewust te zijn van jouw gedrag en hoe jij jouw tijd besteedt. Werk altijd vanuit datgene wat jij graag wilt bereiken in je leven en plan dit bewust in. Je eerste stap is het vormen van een levens- en bedrijfsdoel. Datgene waar jij passie voor voelt, die normen en waarden die belangrijk zijn in jouw leven, die dingen die jij aandacht wilt geven in jouw leven zoals je gezin, partner, familie, sport, ontspanning, ontwikkeling, spiritualiteit etc.
Als je hierin een eerste stap hierin wilt maken vraag dan een eerste gratis focus- en strategiesessie aan. We gaan dan in 45 minuten uitdiepen waar jouw focus op gericht dient te zijn en hoe jij in lijn met je levens- en bedrijfsdoel je leven beter kunt vormgeven en veel meer levensgeluk kunt ervaren.