Vergelijk het met een plak cake

Leontien Berns (20) doet haar verhaal over begeleiding van Identief-coach Antoinette Nunes-Meijer.

Het was half oktober 2016 toen ik via Facebook in aanraking kwam met de TMO Battle, een wedstrijd van de TMO Fashion Business School waarbij je kans maakte op een volledige studiebeurs. Ik zag de wedstrijd als de ideale uitdaging. Hierbij kon ik twee vliegen in één klap slaan, namelijk ontdekken of de studie iets voor mij zou zijn én kans maken op een volledige studiebeurs.
Nadat ik mijn motivatie had ingediend en was geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd stond ik dus voor een mega grote uitdaging, naast het tijdig en goed uitvoeren van de opdrachten was het van groot belang dat ik focus hield gedurende de wedstrijd.

Van mezelf ben ik nogal chaotisch en impulsief en ben ik niet echt goed in het plannen van mijn activiteiten. Ik wist niet waar ik moest beginnen toen ik mijn eerste opdracht voorgeschoteld kreeg. Van alle kanten kwamen ideeën in mijn hoofd en ik voelde mij overweldigd door al deze ideeën. Voor de eerste opdracht had ik twee weken de tijd.

Toen de eerste week was verstreken en ik nog steeds niets op papier had wist ik dat ik iemand nodig had die voor mij de grens zou bewaken. Iemand die mij hielp om mijn focus te bepalen en te behouden, een persoon die de stappen met mij doorsprak.

Hiervoor heb ik contact gezocht met Antoinette Nunes, zij hielp mij messcherpe focus te ontwikkelen en vooral ook mijn innerlijke motivatie (drijfveren) naar boven te halen. Waarom wilde ik graag met deze wedstrijd meedoen, ongeacht het resultaat? Welk gevoel zou het mij geven als ik de opdrachten goed zou voltooien? Zij hielp mij om helderheid te creëren over de situatie en liet mij dieper nadenken over de keuzes die ik wilde maken, en of deze ook daadwerkelijk bijdroegen aan datgene waar ik wilde uitkomen.

“Nu kan ik zeggen….….WAUW wat een gave resultaten heb ik behaald…de finale was zaterdag 28 januari 2017 en ik kan met trots zeggen dat ik bij de twee beste ben geëindigd”.

Hoe het allemaal begon….
Antoinette en ik kwamen direct bij elkaar in de tweede week van mijn allereerste opdracht. Ze had heerlijke verse koffie met een plak luchtige boerencake. Daar zat ik dan op de zwarte stoel met veel stress én niet wetende waar ik moest beginnen met vertellen.

Antoinette had door dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Ze vertelde rustig hoe we het komende uur te werk zouden gaan. Ik mocht mijn verhaal doen, daarna gingen we de feiten op een rijtje zetten en gingen we de situatie analyseren en tot slot zouden we de RDA Methode toepassen.

Ondanks haar uitleg had ik nog steeds geen idee waar ik moest beginnen. Ik had een week lang nagedacht en was nog geen stap vooruit gekomen. Ze hielp mij op weg door vragen te stellen en toen kwam er ineens een stortvloed aan woorden, al mijn vragen en zorgen kwam eruit. “

Ik bleef maar praten en Antoinette zat schuin naast mij en maakte notities. Na een half uur was ik uitgeraasd en nam ik een slok van mijn koffie, die inmiddels lauw was geworden.
Alle zorgen, vragen en uitdagingen waren voor mij een hele brei, wat vooral allemaal in mijn hoofd zat. Door het eruit te gooien, voelde ik me bevrijd.

Jeetje, wat een opluchting door alles op tafel te leggen. Ik kreeg het gevoel dat alles was opgelost, terwijl het enige wat ik gedaan had was stilstaan bij de situatie van hoe het er op dat moment uitzag. Maar goed, ik kreeg overzicht en Antoinette gaf aan dat nu pas het echte werk begon.

Antoinette had mijn verhaal beter meegekregen dan ik dacht, ze had ook al door de manier van praten meegekregen dat ik nogal hoog zat in mijn emotie en volledig het spoor bijster was. Zo gingen we door naar het scherp stellen van mijn focus. Het op een rij zetten van de feiten. Bekijken hoe de situatie er nu uit ziet en waar mijn positieve punten liggen en waar mijn valkuilen.

Vervolgens gingen we over op het hanteren van de RDA planningsmethode.
Waar wilde ik uitkomen door de deelname aan de TMO Battle?
Waarom wilde ik hier uitkomen?
Wat was het dat mij dreef?
Ik kwam tot besef dat ik heel veel woorden gebruik om iets duidelijk te maken, Antoinette hielp mij hierbij. We gingen samen mijn antwoord formuleren, daarna moesten we de stappen opschrijven die ik moest zetten om daar te komen. Ik merkte dat ik te makkelijk dacht over de tijdsindeling van de stappen.

Ik voelde me enorm opgelucht doordat ik alles op de tafel had gelegd en nu toch meer overzicht kreeg. Ik had het gevoel dat ik weer de hele wereld aan kon.

Dat was gelijk ook weer mijn valkuil, ik wilde weer gelijk het veld instormen en verwachte dat ik het onderweg allemaal wel zou oplossen. Nee. Daar zat ik hier niet voor.

Ik nam een stuk van mijn plak luchtige cake. Antoinette vertelde dat het noodzakelijk was om de stappen op te schrijven en kleine stappen te zetten. Ze vergeleek het met de plak cake. Ik wist dat ik de hele plak cake op zou willen eten, maar ik kon de cake niet in één keer op eten. Dan zouden er stukken naast vallen en zou ik zoveel ineens in mijn mond stoppen dat ik niet wist hoe snel ik de cake moest kauwen om het zo snel mogelijk door te slikken. En het allerbelangrijkste : ik zou niet genieten van de lekkere luchtig gebakken boerencake.

Ik zou de cake ervaren als iets dat vult en waar je snel van af moest zijn. Alsof het iets vervelends was om op te eten.

Nee dat is niet de manier waarop ik mijn plak luchtige boerencake wilde eten. Ik wilde genieten van ieder klein stukje dat ik nam, vanaf het moment dat ik een stukje afbrak en naar mijn mond bracht, tot aan de kruimels die ik aan mijn vingers had zitten.

Antoinette vertelde dat ik dit ook met mijn battle zo moest doen, in kleine stapjes verder komen en genieten van het proces van de wedstrijd. Als ik het in kleine stukjes zou opbreken zou ik overzicht krijgen. Ik kan dan zien hoeveel stappen ik nog moet nemen en ik zou genieten van ieder stapje dat mij helpt bij het voltooien van mijn opdracht.

Samen met haar heb ik alles opgeschreven en geordend. Wekelijks gingen we ‘updaten’ om te kijken hoe ik ervoor stond. Ik gaf aan dat het voor mij hielp dat wanneer ik mijn keuzes en focus verloor ik weer mijn doel en redenen voor mij bracht.

Als ik dat dan weer terug las dan hielp dat bij om mijn stappen te voltooien. Antoinette vertelde dat ik niet per sé alles alleen hoef uit te zoeken, ik mocht professionals om advies vragen. Ik durfde dat eerst niet, want ik voelde me laf als ik dat zou doen. Ik wilde het zo graag zo goed doen en Antoinette liet mij inzien dat ik dat zou kunnen als ik een team met mensen om mij heen zou verzamelen die mij adviseerden.

Ik volgde haar advies op en het scheelde enorm veel tijd. Ik maakte mooie stappen vooruit. Dat was ook zichtbaar in de beoordeling van mijn deelname bij de Battle. We moesten een business idee uitwerken in een plan en ondanks dat de druk en het werk toenam scoorde ik heel goed en ging ik in rang omhoog.

Er waren drie rondes voordat bekend werd wie er in de finale zou staan. Ik startte op de zesde plek, verschoof naar de vijfde plek en ging de finale in met een tweede plek. En dit met slechts drie punten verschil van de eerste plek. Ik was zo dichtbij…, helaas wonnen de zenuwen het van mij in de finalepitch, waardoor mijn verhaal minder sterk overkwam.

Het kostte mij in het begin veel moeite om de RDA Methode toe te passen, want ik moet scherp en precies zijn in welke woorden ik gebruik. Het heeft mij geleerd om sneller tot de kern te komen Sindsdien pas ik de RDA Methode dagelijks toe.

Antoinette heeft mij een tool gegeven waar ik iedere dag baat bij heb. In de tijd van de Battle en nu nog steeds. Het is een periode geweest waar ik veel heb geleerd, dat had nooit hetzelfde kunnen zijn als ik haar niet als mijn trouwe coach had gehad.

Ik ben 100% tevreden over hoe ze mij wekelijks heeft geholpen, zij is iemand die heeft geholpen mijn focus te bepalen en te behouden, ze was mijn stok achter de deur, mede door haar heb ik geleerd helderheid te creëren over situaties en ze zette tevens een innerlijk proces in gang. Ik werd mijzelf bewuster van de keuzes die ik maakte. Ik ontwikkelde inzicht over;
* of de keuzes die ik maakte ook daadwerkelijk bijdroegen aan daar waar ik wilde uitkomen;
* de eyeopener dat ik niet zelf het wiel opnieuw hoef uit te vinden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer stappen zet in minder tijd.
* mijn innerlijke motivatie. Doordat ik mijn innerlijke drijfveer had leren omschrijven kon ik gemakkelijker doorzetten op de momenten dat het druk en overweldigend was.

Ik gebruik de RDA Methode iedere dag en ben Antoinette ontzettend dankbaar voor deze begeleiding waardoor ik echt de beste versie van mezelf kan zijn en tegelijkertijd heb ik geleerd om te genieten van ieder stukje op mijn pad.

Leontien

 

Wil jij ook betere resultaten, meer overzicht, focus en (vrije) tijd?
1. https://identief.nl/verdiepingsmasterclass (1 hele dag met een kleine groep ondernemers voor € 295,-)
2. https://identief.nl/contact  (voor informatie en vragen, business programma’s etc.)
3. https://identief.nl/ledenpagina/gratis-coachingsessie/ (gratis strategie- coachsessie over jouw toekomst)