Zo krijg je meer en betere focus

Zo krijg je meer en betere focus

We leven in het digitale tijdperk wat betekent dat er meer informatie op één week op ons afkomt dan onze overgrootouders in een heel leven voorgeschoteld kregen.

Dit betekent iedere minuut van de dag:
* een overload aan informatie waaruit je kunt kiezen;
* constant keuzestress over wat goede keuzes zijn;
* ontzettend veel afleiding door alle mogelijkheden;
* een overvolle agenda en to-do lijst;
* een hoofd wat vol zit;
* veel stress en onrust;
* etc.

Hoe vermijd je afleiding in je leven als je altijd online verbonden bent via je telefoon & computer?

Het is onmogelijk om iedere minuut van de dag afleiding te vermijden. Maar je kunt er wel voor kiezen om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen

Helaas zal er nooit een perfect ononderbroken dag zijn. Maar er zijn wel manieren om meer gefocust te zijn en minder opgeslokt te worden door de waan van de dag, zoals je hieronder verder kunt lezen.

 

Maak tijdblokken.
Ik blok tijd in mijn agenda om gefocust bezig te zijn met het belangrijkste doel in mijn leven. Als je in mijn agenda kijkt, dan zie je vooral afspraken staan met mezelf om mijn allerbelangrijkste werk te doen. Als ik zo’n afspraak heb staan dan vermijd ik zoveel mogelijk de afleiding van e-mail, telefoon, internet, etc.

Net zoals ik bijvoorbeeld naar een film ga. Tijdens de film ga ik niet mijn social media checken, bellen of andere dingen doen. Ik ben daar om de film te zien. Daarom zet ik mijn mobiele telefoon uit, ga vooraf naar het toilet en zorg voor wat te drinken en/of wat lekkers, zodat ik onafgebroken en zonder afleiding deze film kan volgen.

Wanneer je tijd reserveert en blokkeert voor je belangrijkste werk, net zoals je dit doet voor het bekijken van een film, dan vermindert de kans op afleiding enorm. Je zult zien als je dit echt op deze manier gaat doen er wonderbaarlijke dingen gebeuren. Wanneer je namelijk op deze manier werkt, start je jouw dag op een meer overzichtelijke en rustige manier.

Plan deze blokken in aan de hand van je effectieve weekplanning. Je zult ervaren dat je in veel minder tijd, en met veel minder moeite veel meer gedaan krijgt!

(download jouw weekplanning via: https://identief.nl/stappenplan-weekplanning/)

Zet je bereikbaarheid af en toe uit!
Je hoeft niet altijd AAN te staan en altijd bereikbaar te zijn. Vaak zijn dit jouw overtuigingen die ervoor zorgen dat je denkt dat dit nodig is, maar feitelijk is dit vaak helemaal niet zo. Wees je bewust dat dit je enorm belemmert. Sta hier eens even bij stil, waarvoor dien je echt bereikbaar te zijn?

Het is echt niet nodig dat je altijd bereikbaar bent, daar heb jij niets aan maar jouw omgeving ook niet want je bent steeds maar met beperkte aandacht aanwezig.

Eigenlijk zeg je dat jouw telefoon of wat je ook afleidt belangrijker is dan je gesprekspartner of wat je aan het doen bent. Besef dit eens, dat wil je toch niet?

Kies voor jezelf, maak een goede planning en ga bezig met acties gericht op jouw doel in het leven. Plan tijd om een korte tijd heel erg geconcentreerd en zonder afleiding te werken aan dit doel. Probeer het maar en ervaar wat het met je doet!

Je zult verbaasd zijn over hoeveel beter je focus is en hoeveel rust dit geeft. Daarnaast werk je veel sneller dus ook je productiviteit schiet hierdoor omhoog.

Veel succes.