5 signalen die aangeven dat verdere bedrijfsgroei mogelijk is

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en verbeteren. Maar soms kan het voelen alsof je vastzit in een bepaalde routine en dat er meer uit jou en je bedrijf te halen valt. In dit artikel bespreek ik 5 signalen die aangeven dat verdere bedrijfsgroei mogelijk is. Dit heeft alles te maken met de groei van jou als ondernemer en de groei van je bedrijf.

De 5 signalen die aangeven dat bedrijfsgroei mogelijk is

1. Jezelf ontwikkelen om bedrijfsgroei te realiseren

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen om bedrijfsgroei te realiseren. Dit betekent dat je niet alleen moet kijken naar hoe je je bedrijf anders kunt inrichten, maar vooral ook naar hoe je zelf kunt groeien als persoon. Dit kan betekenen dat je je vaardigheden moet verbeteren of je mindset moet veranderen. Als je verlangen om te groeien sterk genoeg is, dan helpt het om dit om te zetten in een commitment om dit ook echt te gaan realiseren. Maak een goed plan met een planning (stappenplan) en ga hieraan werken, bij voorkeur met een stok achter de deur.

2. Meer rust en overzicht in je bedrijf

Als je hard werkt, kan het voelen alsof je constant in de overlevingsmodus zit. Je hebt het gevoel dat je harder moet werken om meer te verdienen of te kunnen groeien, maar dit is een medewerkersmentaliteit die je z.s.m. moet loslaten. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet meer hoeft te werken voor meer succes. Het tegenovergestelde is namelijk (ook) waar.

Je kunt een andere overtuiging kiezen en als het nodig is nog steeds even doorbuffelen, maar dan is dat harde werken geen voorwaarde meer voor meer succes. Succes is afhankelijk van wat je realiseert en niet hoe hard je werkt.

Je bent op zoek naar meer overzicht en rust, maar je merkt dat het steeds drukker wordt. Meer personeel is meer gedoe en meer producten of diensten is meer werk. Dit kan leiden tot minder overzicht en meer onrust. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe je jouw bedrijf anders kunt inrichten om meer rust en overzicht te krijgen. Met een goede bedrijfsstructuur en effectieve processen wordt het makkelijker om in minder tijd meer te bereiken.

3. Langere tijd weg kunnen van je bedrijf

Als je er niet bent, loopt het niet lekker door en het bedrijf is nog te afhankelijk van jou. Verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven en mensen doen niet wat ze beloven, waardoor veel weer terug op jouw bord terechtkomt. Je bent dagelijks veel ad-hoc problemen aan het oplossen en als je langere tijd weg zou zijn, dan zouden dingen vastlopen. Hierdoor durf en kun je niet langere tijd weg, terwijl je diep van binnen wel zou willen. Je zou best eens een maand volledig weg willen gaan en wat minder willen werken om meer rust te ervaren.

Het is belangrijk om te kijken naar hoe je jouw bedrijf anders kunt inrichten, of de juiste mensen op de juiste plek zitten en of het niet effectiever kan, zodat je meer vrijheid kunt krijgen.

4. Beloond worden in geld, tijd en voldoening

Als ondernemer draag je veel verantwoordelijkheid en maak je dagelijks moeilijke keuzes. Soms voel je je hierin alleen en zou je willen dat er iemand was die een deel van de verantwoordelijkheid van je overpakt en met wie je kunt sparren. Ook loop je als ondernemer alle risico’s en dit mag best beloond worden. Het is belangrijk om te erkennen dat je recht hebt op een goede beloning in tijd, geld en voldoening voor jouw ondernemerszin en de dagelijkse uitdagingen die je tegemoet treedt. Door de verantwoordelijkheid te verdelen, je bedrijf goed in te richten én zelf ook een betere leider te worden, kun je dit bereiken en meer genieten van het succesvolle ondernemerschap.

5. Je wilt de rol van ondernemer vervullen

Jij bent zo’n harde werker en de ondernemer, maar waarschijnlijk ook de expert en manager van je bedrijf. Je verkeert regelmatig in de rol van specialist binnen je bedrijf, want jij weet gewoon het beste hoe alles werkt. Je bent opgegroeid met een werkethiek waar je u tegen zegt en je kunt echt keihard werken. Soms voel je je zelfs meer een uitvoerend medewerker dan een echte bedrijfseigenaar / ondernemer. Diep van binnen weet je dat als je wilt doorgroeien naar het volgende niveau, je meer de leiding moet oppakken en in de drivers seat moet plaatsnemen.  Maar ja… de dagelijkse hectiek neemt je vaak volledig in beslag. Het lukt je gewoon niet om genoeg tijd vrij te maken en die rol echt op je te nemen. Hoe graag je het ook wilt, je belandt telkens weer in de rol die je gewend bent.

Bedrijfsgroei is een keuze

Toch is er een keuze die je kunt maken. Je bent maar een paar keuzes verwijderd van een totaal ander leven én een bedrijf dat niet zo afhankelijk is van jou. Hierdoor kan je bedrijf veel gemakkelijker groeien en levert het ook veel meer op voor jou. Je hebt meer tijd, wat ten goede komt aan je gezondheid en relaties. Bovendien stijgt de waarde van je bedrijf. Door jouw ontwikkeling en die van je bedrijf wordt het bedrijf makkelijker verkoopbaar en kan de waarde aanzienlijk toenemen. Dit kan echt aanzienlijke positieve financiële gevolgen hebben.

Is het herkenbaar?

Herken jij je in de 5 signalen dan ben je toe aan een commitment om door te groeien. Dan kun je ervoor kiezen om het komende jaar deze stappen te gaan zetten.

Wil jij weten hoe en met welke stappen ? Vraag dan eens een vrijblijvend gesprek aan. Ik vertel je er graag mee over.