Herken je dat gevoel?

Zomer… ik vind het geweldig. Alleen het woord al… ik word er blij van. Herken je dat gevoel?

Iedereen is meer ontspannen, mensen zijn minder gestrest. Lekker op een terras met een glaasje rosé. Luchtige kleding. Gewoon heerlijk.

Dit werkt ook zo als je doet waar je van houdt. Als je veel bezig bent met datgene waar je van houdt dan maakt dat je heel blij. Gewoon een heerlijk gevoel. Geen excuses, maar simpelweg genieten. Dat verdient toch ieder mens.

Als je dit gevoel ervaart wil je dat het altijd zo blijft, dat het nooit meer voorbij gaat.

Voor mij zit er in de aankomende ZOMER een dubbele blijheid. Vorig jaar was ik erg bezorgd om mijn nichtje die in het ziekenhuis lag met leukemie en een transplantatie moest ondergaan. Daarnaast was ik ontevreden over mezelf. Ik voelde dat ik niet echt deed wat ik graag wilde doen. Ik raakte hiervan uit balans.

Van binnen wist ik dat het universum (of wie of wat dan ook) wat anders met me voorhad. Maar daarna luisteren en gehoor aan geven dat was echt ontzettend moeilijk voor mij.

Vorig jaar zomer (2016) besloot ik dan ook dat ik dingen echt anders ging doen. Ik zou nu meer naar mezelf luisteren en mijn gevoel volgen. Niet meer naar de innerlijke criticus luisteren. Herkenbaar? (dat kritische stemmetje binnen in jezelf)

Nee, ik ben echt dieper gegaan, contact gemaakt met mijn diepste verlangens. In de zomer van 2016 besloot ik dan ook heel bewust het vertrouwde los te laten en mezelf meer ‘bloot te geven’, door Identief op te richten, een bedrijf wat zich richt op het begeleiden van ondernemers in het succesvol(ler) ondernemen. Hier word ik gelukkig van, hier kan ik met hart en ziel aan werken.

Na 25 jaar als jurist en consultant ondernemend te zijn geweest, besloot ik dus op een andere manier te gaan ondernemen met materie die helemaal bij mij past. Na een periode van plannen uitwerken, ben ik aan de slag gegaan met het maken van een online planningsprogramma. Een programma wat ondernemers helpt dichter bij zichzelf te komen, beter te weten welke resultaten zij wensen en hier actief op te plannen. Het was een hele stap om te nemen, maar wel ontzettend leuk.

Niet langer vasthouden aan mijn angsten en steeds excuses verzinnen. Nee, echt actie ondernemen. Voelen dat dit de juiste weg is, maar soms toch nog onzeker zijn. Het uiteindelijk naar buiten brengen, je kwetsbaar opstellen naar de buitenwereld. Heel eng en ontzettend spannend…… zoals je je wel kunt voorstellen, maar een super besluit en een fantastische weg.

Net als voor mijn nichtje diende er een drastische verandering plaats te vinden, al was dat voor haar natuurlijk geen persoonlijke keuze. Zij was het slachtoffer zonder een keuze, en ik realiseerde me dat ik wel een keuze had.

Ik deed vooral wat ik dacht dat anderen van mij verwachten, en waarvan ik dacht dat ik dat maar beter zo kon doen, zonder heel goed naar mezelf te luisteren. Uiteindelijk leidde dit steeds meer tot onvrede en ongemak.

Voordat ik uiteindelijk echt een keuze maakte, is er zogezegd heel veel water door de Rijn gevloeid. Ik had altijd wel een excuus, ik zag vooral de risico’s, wat anderen ervan zouden vinden, de onmogelijkheden, de fouten die ik wellicht maakte. Ik dacht absoluut niet in kansen en mogelijkheden of het vrije gevoel en de verrijking die het mij kon geven.

Na een zware emotionele week besloot ik dat ik NU toch maar eens mijn hart moest gaan volgen. Ik had tenslotte een keus!

Het leven kan heel fragiel zijn (zag ik bij mijn nichtje) en je moet er zelf wat van maken zolang je hier op deze aardbol rondloopt. In tegenstelling tot mijn nichtje, had ik op dat moment een keuze.

Hoe blij ben ik dat ik vorig jaar zomer eindelijk eens heb doorgepakt. En hoe blij ben ik dat ook mijn nichtje weer genezen is.

Ik voel me verlicht, er is een enorme last weggevallen, en ik ben enorm dankbaar. Wat kan het leven mooi en verrijkend zijn.

Deze zomer ga ik dus dubbel genieten. Genieten van het heerlijke weer, genieten van de mensen die vriendelijker en leuker zijn, genieten van de stappen die ik heb gezet en genieten van mijn gezin, familie nichtje en neefjes, vrienden, lekker eten en drinken en veel gezelligheid.

Volgende week vertrek ik met een dierbare groep vrienden naar Griekenland. We gaan even een heerlijk weekje genieten van de rust, de zon, de zee, heerlijk eten en drinken, het land en elkaars gezelschap. Even lekker niets doen, dat is goed voor lichaam en geest.

Neem jij ook wel eens de tijd om even nagenoeg niets te doen. Voor veel mensen is dit ontzettend moeilijk. Kan jij jezelf ruimte geven om even helemaal niets te doen? Even te zitten en tot jezelf te komen. Dit is belangrijk om je hersenen even op te schonen en tot rust te laten komen. Bij voorkeur doe je dit vroeg in de ochtend. Jouw lichaam dient verzorgd te worden maar ook je geest!

In de ruststand komen vaak de meest briljante ideeën naar boven. Schrijf ze op,  en maak ze zo simpel dat je er deze keer ook écht iets mee doet. Mogelijkheden zijn het mooiste wat er is, zeker als je er ook actie op onderneemt!

Kies voor momenten van geestelijke ontspanning en onderneem actie op datgene wat jij graag wilt bereiken, waar jij gelukkig van wordt, dan ga je merken hoeveel energie dit je geeft. Jij verdient het.

Maak stappen.. kies JOUW weg en ga ervoor. Maak van deze zomer JOUW TOPZOMER! Start er vandaag al mee. Dat is geluk.

Lieve groeten,

 

Antoinette Nunes