Verklein je to-do lijst: werk slimmer, niet harder
Ondernemers verdrinken soms in een overvolle to do lijst die almaar lijkt te groeien.De lijst lijkt soms niet te eindigen. Leer in deze blog slimmer werken in plaats van harder. Zodat jij als ondernemer een meer gebalanceerd leven kan leiden met meer vrijheid. Ontdek hoe je je takenlijst kan verkleinen door efficiënter te werken.
Maak bewuste keuzes door je te focussen op taken die écht impact hebben. Ontdek hoe je onderscheid maakt tussen 10 euro, 100 euro en 1000 euro taken en kan focussen op werkzaamheden die jouw tijd als ondernemer écht waard zijn. Met de juiste aanpak kun je tijd vrijmaken voor wat er echt toe doet, zowel in je bedrijf als in je persoonlijke leven.
Ga slimmer aan het werk
Door de de grote to do lijst is het noodzakelijk dat je een onderscheid maakt tussen wat prioritair is en wat niet. Deze takenlijst is heel divers, als ondernemer vervul je een tal van verschillende rollen. Deze rollen zijn onder andere: vakspecialist, manager, administrateur, sales expert en ga zo maar door. Jij staat aan het hoofd van jouw onderneming dus jij bent de expert van alles.
Je werkt als het ware meer in het bedrijf dan aan het bedrijf. Daarom is het van belang dat je de juiste keuzes maakt en kiest waar je je tijd in steekt. Kies ervoor om je energie in meer strategische keuzes te steken.
10, 100 en 1000 euro taken: structuur aanbrengen in je to do lijst
Een effectieve strategie is een onderscheid maken tussen de 10, 100 en 1000 euro taken. Je geeft een waarde aan de taak om uit te maken wat meer prioriteit moet krijgen.
10 euro taken
Dit zijn taken met een lage waarde (in tijd, geld en energie/voldoening) en meestal repetitief. Deze moeten vaak ook gedaan worden maar hebben een kleinere impact op de groei en het succes van het bedrijf. Ze vereisen geen expertise of strategische input van jou. Deze taken kan je dus delegeren of automatiseren. Volgens Forbes is het delegeren of automatiseren van deze taken essentieel om je tijd vrij te maken voor strategische impact.
Voorbeelden 10 euro taken:
- Agendabeheer
- E-mails
- Administratieve taken
100 euro taken
Deze taken vereisen een hoger niveau van kennis, expertise en besluitvorming. Dit soort taken draagt bij aan het efficiënt en productief maken van een bedrijf. Een aantal van deze taken kan je zelf doen, zeker in het begin. Maar een deel kan je ook uitbesteden aan specialisten.
Voorbeelden 100 euro taken:
- Aansturing van het team
- Essentiële marketing content
- Prestatiefactoren van het bedrijf analyseren
1000 euro taken
Dit zijn taken waar jij als ondernemer mee bezig moet zijn. Ze hebben een hoge waarde en je kan deze niet delegeren. Ze zijn strategisch en hebben een grote impact op de groei en het succes van het bedrijf. De taken hebben jouw unieke expertise en visie nodig. Zoals beschreven in McKinsey’s artikel over leiderschap: strategisch werk is niet te delegeren – het vormt het fundament van je succes.
Voorbeelden 1000 euro taken:
- Goede bedrijfsstrategie maken
- Belangrijke samenwerkingen opbouwen
- Invoeren van nieuwe producten of diensten
- Grote deals sluiten
Als je bedrijf groeit, zal jouw verantwoordelijkheid ook groeien en dit kan ten koste gaan van jouw vrijheid en rust. Daarom is het van belang dat je je bewust wordt van de keuzes die je maakt over hoe jij je tijd investeert. Hou je dus bezig met een aantal 100 en voornamelijk 1000 euro taken.
Praktische tips
- Inventariseer: Noteer 2 weken lang wat je allemaal doet in je bedrijf en wat voor impact het heeft.
- Categoriseer: Ken een waarde toe aan elke taak die je doet.
- Wat voor invloed heeft de taak op de groei en inkomsten?
- Kan ik de taak delegeren voor lagere kosten?
- Vereist de taak mijn unieke expertise?
- Delegeer of automatiseer: taken die zich niet richten op de strategische groei, kan je delegeren aan andere personen. Of routine taken kan je ook automatiseren.
- Focus op de strategische groei: gebruik jouw tijd om groei te stimuleren in je bedrijf. Focus op de 1000 taken zodat je van meer groei en vrijheid kan genieten.
Klaar voor de volgende stap?
Wil je weten hoe je deze strategieën kunt toepassen op jouw specifieke situatie? Plan een focus sessie via mijn website. Samen kijken we hoe jij kunt groeien van hard werken in je bedrijf naar slim werken áán je bedrijf. Zo bouw je een bedrijf dat niet alleen succesvol is, maar ook vrijheid en balans biedt.
Bedankt voor het lezen! Abonneer je op mijn podcast via Spotify, Apple Podcasts of YouTube voor meer tips over focus, productiviteit en bedrijfsgroei. Je kan nu ook mijn boek Driver Seat bestellen. Deel deze blog met andere ondernemers en help hen ook hun to-do lijst te verkleinen en slimmer te werken.
FAQ
- Wat betekent ‘slimmer werken’ precies?
Slimmer werken betekent dat je bewuste keuzes maakt over waar je je tijd, energie en aandacht aan besteedt. In plaats van jezelf te verliezen in eindeloze taken, focus je op werk dat echt impact maakt op de groei van je bedrijf. - Hoe weet ik of een taak een 10, 100 of 1000 euro taak is?
Stel jezelf drie vragen:
- Wat is de impact van deze taak op mijn omzet/groei?
- Vereist deze taak mijn unieke expertise?
- Kan iemand anders dit goedkoper of efficiënter doen?
Op basis van deze antwoorden kun je de taak juist inschatten en indelen.
- Is het wel slim om 10 euro taken te delegeren als ik net start en een klein budget heb?
Ja. Juist in het begin is het belangrijk om jouw tijd te reserveren voor taken die echt verschil maken. Veel 10 euro taken kosten je tijd en energie zonder dat ze strategische groei opleveren. Denk klein: je kunt al starten met simpele automatiseringen of hulp inschakelen voor een paar uur per week. - Wat zijn goede tools om mijn taken te automatiseren of te delegeren?
Er zijn veel tools beschikbaar. Enkele populaire zijn:
- Automatiseren: Zapier, Notion, Google Calendar, Mailchimp
- Delegeren: Fiverr, Upwork, Virtueel Assistenten, of stagiairs
Kies wat past bij jouw workflow en budget.
- Wat als ik alles belangrijk vind en moeite heb met prioriteiten stellen?
Dat is heel normaal. Begin klein door twee weken al je taken te loggen. Daarna categoriseer je ze objectief. Een coach of sparringpartner kan je helpen met die prioritering. Onthoud: als alles belangrijk is, is uiteindelijk niets écht belangrijk. - Wat levert dit me concreet op?
Meer rust in je hoofd, meer overzicht, meer tijd voor strategische keuzes en uiteindelijk: meer groei én vrijheid in je bedrijf én leven.