Hoe vermijd je afleiding?

Hoe vermijd je afleiding in je leven als je altijd online verbonden bent via je telefoon & computer?

Het is onmogelijk om iedere minuut van de dag afleiding te vermijden. Maar je kunt er wel voor kiezen om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen. Helaas zal er nooit een perfect ononderbroken dag zijn. Maar er zijn wel manieren om meer gefocust te zijn en minder opgeslokt te worden door de waan van de dag.

Je kunt als eerste een start maken met het uitzoeken van datgene wat voor jou het allerbelangrijkste is. Dit wat jouw leven perfect zou maken? Hoe ziet je leven er dan uit en wat doe je dan? Op het moment dat je hier op gefocust bent en gerichte actie op onderneemt, dan elimineer je al een heel stuk afleiding.

Maak tijdblokken

Ik blok tijd in mijn agenda om gefocust bezig te zijn met het belangrijkste doel in mijn leven. Als je in mijn agenda kijkt, dan zie je vooral afspraken staan met mezelf om mijn allerbelangrijkste werk te doen. Als ik zo’n afspraak heb staan dan vermijd ik zoveel mogelijk de afleiding van e-mail, telefoon, internet, etc.
Net zoals ik bijvoorbeeld naar een film ga. Tijdens de film ga ik niet mijn social media checken, bellen of andere dingen doen. Ik ben daar om de film te zien. Daarom zet ik mijn mobiele telefoon uit, ga vooraf naar het toilet en zorg voor wat te drinken en/of wat lekkers, zodat ik onafgebroken en onafgeleid deze film kan volgen.

Wanneer je tijd reserveert en blokkeert voor je belangrijkste werk, net zoals je dit doet voor het bekijken van een film, dan vermindert de kans op afleiding enorm. Je zult zien als je dit echt op deze manier gaat doen er wonderbaarlijke dingen gebeuren. Wanneer je namelijk op deze manier werkt, start je jouw dag op een meer overzichtelijke en rustige manier.

Je zult ervaren dat je in veel minder tijd, en met veel minder moeite veel meer gedaan krijgt!

Ook zul je merken dat je niet altijd AAN hoef te staan en altijd bereikbaar hoeft te zijn. Vaak zijn dit overtuigingen die je enorm belemmeren. Kies voor jezelf en ga bezig met acties gericht op jouw doel in het leven en werk eens een korte tijd onafgeleid door aan dit doel. Probeer het maar eens en ervaar wat het met je doet!

Hoe kun je prioriteit geven aan het belangrijkste werk en gefocust blijven?

De beste manier is het stellen van de volgende focusvraag, zoals omschreven in het boek The ONE Thing.
Ieder mens heeft meerdere doelen in zijn leven op verschillende gebieden Zoals bijvoorbeeld emotioneel, intellectueel, fysiek, financieel etc. Vraag jezelf af op basis van een bepaald doel in je leven: “Wat is het ENIGE wat ik zou kunnen doen, zodat door het te doen al het andere gemakkelijker of onnodig zou zijn?” Het hoeft niet ingewikkelder te zijn dan dat.

Het verbazingwekkende is dat wanneer mensen zichzelf deze vraag stellen, ze bijna altijd met een goed antwoord komen. Mensen weten instinctief wat het belangrijkste is. Je weet instinctief welk doel nu aandacht moet hebben en wat je hierin nastreeft. Als je het niet zeker weet, kom dan toch in actie richting wat je denkt dat het misschien is en blijf de vraag steeds weer opnieuw aan jezelf stellen. Zo kom je vanzelf dichter bij jouw One Thing en raak je steeds beter gefocust.

En kijk ook naar mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. De kans is namelijk groot dat iemand al heeft bereikt wat je probeert te bereiken en dat ze ook gedeeld hebben hoe ze dit hebben gedaan (in een boek, een artikel of een blogpost). Begin met hun antwoorden en start vanaf daar.

Hoe ontdek je wat jouw One Thing is?

Nogmaals, de focusvraag is essentieel.
Je stelt jezelf steeds de volgende vraag: “Wat is het enige dat ik kan doen, zodat door het te doen al het andere gemakkelijker of onnodig is?” Dat is het!

Natuurlijk heb ik nooit gezegd dat je leven maar uit EEN ding bestaat. Wees je ervan bewust dat succes opeenvolgend werkt en niet gelijktijdig. Het ontstaat stapje voor stapje. Eén ding tegelijk. Het is niet jouw enige ding. Het is nu dat ENE ding waar jij voor kiest wat het allerbelangrijkste is om te doen, wat al het andere gemakkelijker of onnodig maakt.

Datgene wat nu jouw aandacht krijgt. Wat je probeert te doen, is dat dominosteentje wat ervoor zorgt dat de rest van de steentjes makkelijker kan vallen. Je gaat je taken in je gedachten in lijn brengen met je One Thing (het allerbelangrijkste) in je leven.

Bepaal waar je naar toe wilt werken en bepaal wat je beste volgende stap is om daar te komen. Je ONE Thing is altijd verbonden met je bestemming. Je diepste verlangens. Op elk moment is het de kunst om die actie te kiezen die de beste hefboomreactie – het omvallen van je eerste domino – veroorzaakt. Die stap waar alles mee begint en het meest effectief is.
We kunnen niet alles doen, maar we kunnen ÉÉN (klein) ding doen dat op dat moment het belangrijkste is!

Na verloop van tijd kan er een patroon ontstaan rond je carrière, vaardigheden en passie. Voor mij komt mijn One Thing altijd uit bij het helpen van mensen met leiderschap en  verantwoording voor de invulling van je leven nemen.  Je ideale leven nastreven en hiervan genieten. Ik ben hier altijd op één of andere manier mee bezig. Dat is mijn One Thing.

De  beste tip uit het boek is: “Vind je One Thing, verbind het met jezelf, je werk en/of bedrijf, met je leven. Geef op basis hiervan invulling aan alles wat je doet. Het maakt je uniek, daar liggen de grootste kansen en het geeft je de meeste voldoening”.

Succes.

Antoinette