5 redenen waarom je steeds harder gaat werken

 

 

 

Steeds harder werken is niet de bedoeling!

 

 

In de dagelijkse praktijk zie ik mensen, en zeker ondernemers, steeds harder werken in de hoop meer te bereiken. Herken je dat? Dat je ondanks dat je steeds harder bent gaan werken niet meer bereikt, en soms zelfs steeds minder bereikt? Hoe kan dit en wat zou je anders moeten doen?

 

 

 

 

Als ik kijk naar de klanten waarmee ik samenwerk dan zijn de drie grootste problemen waar zij dagelijks tegenaan lopen, op het gebied van tijdgebrek en steeds harder werken, de volgende:

 

 

 

 

 • Je start de dag met allerlei plannen en vol goede moed, maar uiteindelijk ben je druk met andere dingen en vraag je jezelf aan het einde van de dag af wat heb ik eigenlijk gedaan vandaag? (… en moet je in de avond toch weer aan het werk);
 • je hebt geen tijd om aan nieuwe plannen of ideeën te werken want je bent de hele dag al druk om al je lopende zaken, en alles wat er die dag nog bijkomt, af te krijgen. (Je weet echt niet hoe je dit zou kunnen veranderen);
 • je hebt een hele lange to-do lijst en weet niet wat je het beste als eerste kunt doen, want alles is ontzettend urgent, en dit stopt eigenlijk nooit.

  Deze problemen die ondernemers iedere dag weer ervaren zijn vermoeiend en geven je weinig tot geen voldoening. Je blijft hiermee in cirkeltjes draaien en gaat niet het verschil maken met je bedrijf.

  Maar wat nog erger is, is het feit dat de gevolgen op de lange termijn nog veel ernstiger zijn!

  Gevolgen op de lange termijn

  Door deze problemen kan je bedrijf niet verder groeien, raak je uitgeblust en voel je je overbelast en misschien zelfs wel gestrest, alles gaat steeds moeizamer, je creativiteit ebt weg en je ervaart steeds meer werkdruk. Je bereikt niet de doelen die je wilt bereiken en de passie voor je bedrijf raakt ver naar de achtergrond.

  De eerdergenoemde korte termijn problemen geven mijn klanten dus nog veel grotere lange termijn problemen en zorgen voor de toekomst.

  Daarbij vragen zij zich vaak het volgende af:

  “Als ik het nu al niet meer allemaal gedaan krijg, hoe moet dit dan als ik verder zou groeien?”, of

  “Als ik nu al dag en nacht aan het werk ben, hoe moet dit dan als er nog meer werk bij komt?” Etc.

   

  Waar komt dit nou door en hoe kun je dit veranderen?

  Bovengenoemde problemen ontstaan wanneer je in de 1 of meerdere van de volgende valkuilen stapt waardoor je steeds harder & meer moet werken en toch minder bereikt.

  Oké… wat zijn deze 5 valkuilen dan? Nou dat leg ik je hieronder kort uit.

   

  5 Valkuilen

  1. Je hebt geen concreet doel voor ogen van wat je wilt bereiken als aan het werk gaat;

  Je start iedere ochtend met je werk en voordat je het weet ben je re-actief. Je reageert op de e-mails en al het andere wat op je bord komt. Je volgt niet je eigen plan, maar wordt dagelijks geleid door de plannen van anderen.

  2. Je hebt geen overzicht en goed systeem om gefocust te werken.

  Jouw kantoor is een verzameling van losse A-4 tjes, post-it papiertjes, losse mappen, to-do lijstjes etc. Je bent altijd bereikbaar en probeert alles op alles te zetten om focus te krijgen. Maar je hebt geen goed werkend systeem en je hoofd draait overuren om je te herinneren aan alles wat je niet mag vergeten.

  3. Je hebt geen planning

  Je start de week zoals je deze iedere week start, zonder goed doordachte planning. Je hebt wel een soort van lange termijn doelstelling maar in de dagelijkse praktijk lukt het je niet om hier ook echt mee aan de slag te gaan. Je weet wel wat je moet doen, maar het lukt je niet om je daaraan te houden. Vooral de e-mails en agenda bepalen hoe je dag verloopt, meestal met veel tijdsdruk en stress.

  4. Je hebt teveel afleiding

  Naast dat je veel afgeleid wordt door e-mails, social media, nieuwapps, en de mensen om je heen, word je ook vaak afgeleid door je eigen gedachten. De ideeën die naar boven komen, de dingen die je niet moet vergeten, de emoties die omhoog komen en noem maar op. Hierdoor gebruik je heel veel van je hersencapaciteit wat vermoeiend is en het verminderd je productiviteit enorm. Je focus is ver te zoeken.

  5. Je blijft alles zelf doen.

  Je bent gestart als ondernemer en je bedrijf heeft zich ontwikkeld, maar inmiddels vraagt het bedrijf een andere rol van je. Je zult zelf moeten ontwikkelen en leren delegeren, automatiseren en elimineren. Je denkt waarschijnlijk dat als je bepaalde taken zelf doet dat het goed en snel gebeurt en dat is ook zo. Daarbij denk je namelijk dat als je het uitbesteedt aan anderen dat dit veel tijd (en geld) kost om het uit te leggen en daarbij loop je het risico dat het ook nog eens niet goed gebeurd en dat moet je er toch zelf mee aan de slag. Maar dit is ‘killing’ voor de groei & ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

 

 

 

 

Als je 1 of meerdere van deze valkuilen herkent, dan heb je een manier van werken ontwikkeld die je niet verder gaat helpen om echt succes te bereiken. Dit belemmert jou en de groei van je bedrijf. En specifiek hiervoor heb ik de RDA-methode ontwikkeld. Met deze methode leer je hoe je veel slimmer en sneller kunt groeien en daarbij toch meer ontspannen kunt genieten.

 Tips

Wanneer jij hier zelf mee aan de slag wilt kunt je de volgende tips gebruiken.

 

 

 

 

 1. Zorg dat je super helder hebt wat je wilt bereiken.
 2. Maak een wekelijkse effectieve planning.
 3. Zorg voor een opgeruimde en inspirerende werkruimte waar jij topprestaties kunt leveren.
 4. Zorg goed voor jezelf, slaap voldoende, eet gezond en beweeg dagelijks.
 5. Doe niet alles zelf maar besteedt 10 euro werkzaamheden uit.

  Het is de hoogste tijd dat je anders leert werken om jouw potentie en die van je bedrijf veel beter te benutten. Zodat ook jij veel meer kunt bereiken in minder tijd.

  Vraag gratis de checklist bedrijfsgroei aan!