Durf jij spontaan een andere afslag te nemen?

Belangrijke tips voor groei en goed ondernemerschap.

De vogeltjes zijn volop aan het fluiten, de ochtendlucht is nog heerlijk fris en het is lekker rustig want het is zaterdagochtend 06.00 uur. De meeste mensen liggen nog op bed of komen rustig op gang in hun ‘ochtendtenue’ omdat het weekend is. Heerlijk, maar vandaag geldt dit niet voor mij.

Om 07.00 uur rijd ik weg vanuit de omgeving Arnhem-Nijmegen richting Amsterdam. Luisterend naar een inspirerende business podcast rijd ik ontspannen en genietend van de rust, zonder enige verkeerdrukte, richting het Westen. Om 08.45 uur kom ik aan bij mijn bestemming, en om 09.00 uur start de Masterclass waarvoor ik me heb ingeschreven.

Als ik er bijna ben voel ik toch een beetje spanning. Wat staat me vandaag te wachten? … Hoe zal het zijn? …. Wie ga ik allemaal ontmoeten? Een nieuwe vreemde omgeving met nieuwe mensen is toch altijd een beetje spannend. Dit is voor mij een stap die dus een beetje buiten mijn comfortzone ligt. Het is makkelijk om gewoon thuis te blijven en niets te doen. Lekker in mijn vertrouwde omgeving de dingen doen met de mensen die ik ken.

Buiten je comfortzone zit groei

Dat doe ik dus niet. De drang om te groeien, mezelf en mijn bedrijf verder te brengen is groot. Daarvoor moet ik stappen zetten die niet altijd makkelijk lijken. Daarvoor moet ik buiten mijn comfortzone zodat ik en mijn bedrijf verder kunnen groeien.

Achteraf kan ik stellen dat het helemaal niet zo spannend was en het gewoon een hele fijne dag was.  Het was interessant, heb weer meer bewustzijn gekregen op een aantal facetten van het ondernemen en leuke mensen ontmoet. Ik heb er van genoten.

Eén van mijn kernwaarden is deskundigheid. Hiervoor zal ik mezelf altijd blijven ontwikkelen. Dat vind ik heel erg fijn en leuk. Deze dag werd ik geïnspireerd door en met ondernemers en dat is voor mij super waardevol. Ik kan nooit genoeg leren over het ondernemerschap.

Stop met keihard werken

De kennis die ik afgelopen 25 tot 30 jaar middels (wetenschappelijke) studies en in de dagelijkse praktijk eigen heb gemaakt, zet ik dagelijks in om gevestigde ondernemers die zelf het hardste werken, onmisbaar zijn en volop de controle hebben, binnen 1 jaar door te groeien van meewerkende ondernemer naar de onafhankelijke DGA ondernemer waardoor zijn in hun bedrijf en leven veel meer tijd en vrijheid krijgen.

De complimenten en dankbaarheid die ik terug krijg maken mij een dankbaar en blij mens. Ik kan hier enorm van genieten.

Na een dag kennis vergaren en leuke gesprekken met gelijkgestemde ondernemers, kwam ik na een ritje van een kleine 2 uur thuis aan. Het was heerlijk weer en met dat ik de oprit opdraaide, zag ik een stel vrienden aan komen fietsen. Ik stopte en drukte op het knopje om het raam te openen. Hey hallo, hoe gaat het met jullie?

Spontaan werd ik uitgenodigd om samen lekker met hen te gaan eten bij de plaatselijke restaurant. Eigenlijk had ik een ander plan, maar dat gooide ik overboord en een kwartiertje laten zaten we in het restaurant. Leuke gesprekken, heerlijk eten, een lekker wijntje en dus veel gezelligheid. Wat een fantastische dag en super waardevolle en gezellige avond, die zomaar spontaan was ontstaan.

Iedere dag krijg je de kans om zelf het leven mooier te maken dan dat het is. Vaak moet je daar net iets anders voor doen dan je gewend bent om te doen. Spannende dingen die je uitdagen omdat het onzekerheid met zich meebrengt, maar die je leven wel verrijken.

Uitdagingen aangaan

Durf jij spontaan een andere afslag te nemen? Ga jij uitdagingen aan die je spannend vindt? Of blijf je vooral hard werken, en zit je vast in een rol met weinig vrijheid als ondernemer?

Vaak heeft dit met onze overtuigingen te maken. We zijn opgevoed dat we hard moeten werken om wat te kunnen bereiken. Toch is dit niet de juiste instelling voor een DGA ondernemer van een succesvol bedrijf. Je moet juist het tegenovergestelde doen.

Op school moest je hard werken, goed luisteren, op je beurt wachten en je hand opsteken, en doen wat je verteld werd. Als DGA ondernemer moet je dat niet doen!

Je bent de leider. Dit betekent dat je leiding moet geven, jij zit aan het stuur en niet op de achterbank!

Jouw visie moet gerealiseerd worden met je team. Hiervoor bepaal jij wat er moet gebeuren en help je de mensen om dit te realiseren. Je inspireert ze en zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en hun verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier kan het bedrijf verder groeien en prachtige resultaten bereiken.

Laat de controle los. Je hebt het lef nodig om buiten je comfortzone te stappen. Anders blijf je druk met het druk zijn.

Wil je het bedrijf verder helpen dan moet het niet afhankelijk zijn van jou.

Denk als een ondernemer

Veel ondernemers zijn ooit als werknemer gestart en later pas ondernemer geworden. Echter ondanks dat ze een mooi bedrijf hebben gebouwd, denken ze vaak nog als een ‘hardwerkende werknemer’.

STOP met steeds harder werken! Dit staat groot op mijn banner die ik gebruik bij bijeenkomsten, beurzen etc. Kies voor de rol van DGA ondernemer.

Deze ondernemers runnen hun bedrijf als een bedrijf. Ze kennen de cijfers. Ze focussen op die activiteiten die het meeste waarde opleveren en weten precies wat voor groei zorgt van hun bedrijf. Ze hebben helderheid, vertrouwen en zekerheid over de groei van hun bedrijf. Hun impact is groot!

Om dit te bereiken moet je jezelf vrij voelen en gedragen. Alles wat je ervaart als een probleem, geeft je de kans om te zien waar je niet vrij bent.

Om meer vrijheid te krijgen in je ondernemerschap moet je dus niet harder gaan werken. Dat is namelijk het antwoord van een werknemer. Als hij/zij meer wil verdienen zal hij meer uren moeten werken.

Als DGA ondernemer kies je voor meer waardevol bezig zijn. Je gaat je met de juiste zaken bezighouden die meer tijd, geld en voldoening opleveren. Dit kun je bereiken met bijvoorbeeld de volgende 3 stappen.

1. Zeg vaker nee!

Heel veel ondernemers maken het zichzelf erg moeilijk doordat ze teveel JA zeggen tegen dingen die ze niet zelf zouden moeten doen, omdat ze het veel goedkoper kunnen inkopen.

2. Ken je waarde!

Wat is je waarde? En hoeveel uur wil je werken? Wat is jouw waarde per uur? Welke taken leveren het meeste op?  Vraag jezelf af of je de taken die op je bord liggen dit bedrag moeten kosten of dat je dit veel beter door andere (goedkopere werknemers) kunt laten doen? Ken dus je waarde en kies bewust voor de taken die de meeste waarde opleveren.

3. Bouw je bedrijf als een machine!

Bekijk je bedrijf niet als je baby, want dan kun je het nooit loslaten. Zie je bedrijf als een machine. Anders blijf het altijd van jouw afhankelijk. Dus laat je bedrijf onafhankelijk worden van jezelf. Focus niet op het verdienen van geld, maar op het bouwen van een machine die geld voor je verdient!

Wanneer je dit goed snapt en toepast bouw je een machine en kun je een stap terug doen en meer gaan genieten. Je zult minder hard hoeven werken en steeds meer vrijheid krijgen.

Wil jij écht wat veranderen?

Start dan met het lezen van mijn Checklist voor bedrijfsgroei waarin ik uitleg wat nodig is om in de ondernemersfase door te groeien naar meer de onafhankelijkheidsfase voor meer vrijheid.
Download HIER

 Mr. Antoinette Nunes