Zo krijg je balans in je leven als moeder en onderneemster

Zo krijg je weer balans

Cynthia is zelfstandig onderneemster met een mooi bedrijf, ze is getrouwd en moeder van twee kinderen. Zij ervaarde dat ze steeds drukker werd, het overzicht kwijt was en zich ook steeds meer overbelast en schuldig ging voelen.

 

Ze had last van schuldgevoelens naar haar kinderen toe als ze aan het werk was. En was ze thuis bij haar kinderen dan voelde ze zich een slechte onderneemster omdat er nog zoveel werk gedaan moest worden.

Ze ervaarde steeds meer stress en had geen overzicht. Hierdoor raakte ze steeds meer uit balans. Ze voelde zich vaak opgejaagd en haar hoofd draaide overuren.

 Als ze thuis was, dan was ze met haar aandacht vaak nog bij het werk. Ze moest dan toch echt wel tussendoor de e-mails checken of ze moest nog wat klanten bellen. En vice-versa als ze op het werk was, dan was ze met haar hoofd vaak bij haar prive-situatie.

Daarbij merkte ze ook dat ze te weinig tijd en aandacht had voor haar partner en ouders. Deze constante druk maakte dat ze nooit echt ontspannen was.

Cynthia vroeg zich af hoe ze dit moest veranderen. Het lukte haar maar niet om overzicht te krijgen en een goede planning op te maken en er dan ook vol voor te gaan en te genieten van de keuzes die ze had gemaakt.

Ze had al van alles geprobeerd om meer rust en controle te krijgen, maar niets leek te helpen.

Wat gebeurt er nu eigenlijk?

Cynthia heeft chaos in haar hoofd. Ze reageert op alles wat er op een dag op haar af komt. En ze denkt aan alles wat er nog moet gebeuren. Hierdoor ervaart ze constant stress.

Ze leeft steeds onder hoogspanning van allerlei zaken die aan haar trekken, zoals de zaak, de kids, haar man, haar ouders en alles wat er nog meer is in haar leven. Het is constant balanceren tussen al deze zaken die belangrijk zijn, maar dit lukt niet goed.

 

Gewoontegedrag

Herken je dit? Dat je iedere keer weer voorneemt dat je niet langer zo wilt werken en leven.

Dat je echt iets wilt veranderen en meer balans wilt in je leven. Maar zodra jij in je dagelijkse ritme stapt wordt het eigenlijk onmogelijk.

Ondanks dat je heel goed weet dat hoe je het nu doet, niet werkt, lukt het je toch niet om het anders te doen.

Je blijft nieuwe voornemens maken, je kijkt hoe het anders kan en je leest goede tips, maar zodra je een nieuwe dag start dan herhaalt alles zich weer. Het werkt niet zoals je het nu doet.

 

Probleem zit dieper

Het punt is dat je zo vastzit in beperkend gewoontegedrag, dat je automatisch doorgaat met dit vervelende, maar als gewoonte ontwikkelde routinegedrag.

Je wordt keer op keer gegrepen door de emoties en de routines in je leven. Hierdoor reageer je op een vaste manier en blijf je hetzelfde gedrag vertonen en dus dezelfde situatie ervaren.

 

Deze manier helpt je niet. Dat merk je zelf ook wel, want je kiest soms wel voor een andere manier van werken, maar je houdt dit niet vol.

 

Dit komt omdat de verandering alléén plaatsvindt aan de oppervlakte op bewust niveau, maar niet op het onbewuste niveau.

En met de wetenschap dat ruim 95% tot 99% van ons gedrag door ons onbewuste wordt gestuurd, is het wel duidelijk waarom er op deze manier geen blijvende verandering plaatsvindt.

 

Je brein kiest voor veilig

Je wilt wel wat veranderen maar die verandering voelt onprettig. Je brein kent dit (nog) niet of onvoldoende en stuurt jou weer terug naar je ‘oude’ natuurlijke gedrag. Het veilige gevoel van je oude (niet werkende) gedrag is sterker.

Wij mensen worden gestuurd door onze emoties.

Hierdoor voelt die verandering niet fijn en pak je het in de basis niet goed aan.
En zo val je automatisch weer terug in je oude gedrag en dit praat je dan weer rationeel goed voor jezelf. Zo verandert er niets en blijf je in cirkeltjes draaien.

Wat werkt dan wel?

Het werkt als je ook op onbewust niveau ontdekt waar het fout gaat, en dit op bewust en onbewust niveau aanpakt.

Ontdek de valkuilen waar je instapt, en hoe het anders kan. Dus zowel op bewust als onbewust niveau.

Als je dit weet dan is veranderen niet zo moeilijk, en kun je veel meer rust en overzicht ervaren.

Je kiest dan bewust en kunt ontspannen achter je keuzes staan. Dit is nodig om balans te krijgen in je leven en meer te kunnen genieten van de keuzes die je maakt.