Gezond Ondernemerschap

 Belangrijke tips voor gezond ondernemerschap.

 

 

Ben jij ook steeds harder gaan werken?

Afgelopen periode zijn er heel veel ondernemers die echt een hele mooie groei hebben doorgemaakt, maar hierdoor zijn ze ook steeds drukker geworden en hebben kostbare vrije tijd ingeleverd voor een overvol werkschema.

In plaats van dat het leven meer vervulling geeft, is alleen hun agenda rijkelijk gevuld. En dat is nou net niet de bedoeling!

Ook al is de omzet waarschijnlijk gegroeid, wat natuurlijk prachtig is, toch gaat dit veelal ten koste van jouw leven. De omzet mag gestegen zijn, maar geldt dit ook voor de winst? En ben je voor je gevoel gezond aan het ondernemen?

Je lijf en gezondheid zullen deze vraag op termijn beantwoorden en laten je zien wat het daadwerkelijk heeft opgeleverd.

Vraag de gratis checklist bedrijfsgroei aan!

Herkenbaar?

Ga maar eens na: in de ochtend sta je al vroeg op, want dan ben je de stress van de dag al voor. Jouw dag eindigt tenslotte laat in de avond, want het is wel zo prettig om dan af te ronden wat overdag niet lukte.

Zo kun je morgen weer wat meer ontspannen opstarten. Alhoewel……wanneer er zoveel werk ligt, zal de wekker morgenochtend wederom vroeg afgaan en zit je binnen no-time in een vicieuze cirkel.

Deze manier van werken is niet gezond en vormt tegelijkertijd een grote valkuil.

Je werkt hard, gunt jezelf amper pauze om even bij te tanken om een wandelingetje te maken of te genieten van een ontspannen lunch. Liever ga je alsmaar door, want ach……er is nog zo ontzettend veel te doen.

Je krijgt steeds minder rust, de hectiek van de dag neemt je op sleeptouw en je creativiteit neemt steeds meer af.

Zorgen en je hoofd is onrustig

De onrust zorgt er tevens voor dat je je zorgen gaat maken, want hoe zorg je ervoor dat je overvolle schema afgewerkt wordt? Hoe kom je aan goed en betrouwbaar personeel? Wat gebeurt er wanneer het werk niet op tijd afkomt? Heeft dat naast veel ongemak ook financiële gevolgen?

De zorgen stapelen zich op met als gevolg: nog minder rust.

Als je moe bent en weinig rust krijgt, wegen je zorgen als vanzelf zwaarder en kun je ze steeds minder goed handelen. Je slaapt hierdoor slechter, komt moeilijk in slaap door je volle hoofd en slaapt vervolgens onrustig. Je wordt midden in de nacht wakker en je hoofd staat direct weer ‘aan’.

Wanneer de wekker vervolgens vroeg afgaat en de dag weer begint, lijken de vermoeidheid en de stress steeds meer vat op je te krijgen. Je gaat er minder goed uitzien en je lijkt steeds minder in staat om snel de juiste keuzes te kunnen maken.

Informatieoverload en keuzestress

In dit digitale tijdperk worden we daarnaast ook nog eens dag en nacht overspoeld met informatie waardoor we veelvuldig worden afgeleid en onszelf steeds doen afvragen of we er wel of niet iets mee moeten doen.

Eigenlijk komen er continu keuzemomenten voorbij. Wist je dat we gemiddeld meer dan 35.000 keuzes per dag maken?

Een succesvolle ondernemer heeft zichzelf aangeleerd snel de juiste keuzes te maken, waardoor hij meer tijd overhoudt en daarnaast meer vrijheid en voldoening ervaart.

Wanneer je in de negatieve cirkel van ongezond ondernemerschap zit, die al je tijd, geld en kostbare energie opslurpt, zal het je niet lukken van een afstand te kijken en ondertussen een steeds mooier leven op te bouwen.

Je zorgt minder goed voor jezelf, eet wat vaker ongezond, want snel en makkelijk is dan de meest voor de hand liggende optie. Op termijn zit je in een ongezond patroon en dat zal na verloop van tijd zichtbaar zijn.

Ook sporten schiet er bij in, want door alle drukte gun je jezelf geen tijd voor wat lichamelijke beweging. Er is gewoonweg geen tijd voor. Bovendien ben je al zo moe, sporten kan er echt niet meer bij.

Veranderen lukt niet….

Diep van binnen voel je aan alles dat je wel wil veranderen, maar dat het niet lukt. Iedere dag start je met goede voornemens, maar die vervliegen al snel wanneer de dag vordert. Er ligt immers nog zoveel werk op je te wachten.

Ofwel: je blijft op oude voet doorgaan, blijft brandjes blussen en zit tot laat in de avond met je laptop op schoot.

 

Het is de hoogste tijd voor een aantal tips die deze ongezonde leefstijl doorbreken:

1. Zorg dat je rustmomenten inplant tijdens je werk.

Na 1 uur werken neem je 5 tot 10 minuten pauze. Even koffie halen of een korte wandeling maken. Alles is goed zolang je maar niet je brein gebruikt. Geef je hoofd even rust om bij te komen om daarna direct weer vol energie aan de slag te kunnen.

Ons hoofd werkt als een computer: wanneer je constant van alles gaat downloaden dan loopt je computer op een bepaald moment vast. Zo gaat het ook met je brein. Ga er dus verstandig mee om.

2. Zorg voor beweging

Zet de auto wat verder weg en wandel naar kantoor. Of ga op de fiets als de afstand het toelaat. Neem wat vaker de trap en rek en strek tussendoor eens even lekker je lichaam op. Dit geeft je nieuwe energie en houd je ook nog eens soepel.

Deze kleine aanpassingen kunnen al een enorm verschil maken in hoe jij je voelt en verhogen tegelijkertijd je energieniveau.

3. Eet gezond

Zorg dat jouw koelkast gevuld is met producten waarmee je makkelijk een gezonde maaltijd kunt maken. Voor mij werkt Hello-fresh hier erg goed bij. Ik hoef na een dag werken niet na te denken over wat ik wil eten, want dat heb ik van tevoren al besteld. Iedere dag is er verse groente, vlees, vis om wat lekkers mee te maken. Bovendien kost de bereiding evenveel tijd als een maaltijd buiten de deur bestellen. Een lichaam wat gezonde voeding krijgt, functioneert daarnaast veel beter.

4. Regelmaat

Voeg regelmaat toe aan je leven. Rust, reinheid en regelmaat… onze ouders en grootouders wisten het al. Maar wij zijn het beetje kwijt geraakt, terwijl rust, reinheid en regelmaat ons zoveel geven.

5. Voldoende slaap

Om goed te slapen helpt het om een vast ritme aan te houden. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed, bijvoorbeeld om 23.00 uur, en sta ook weer dagelijks op een vast tijdstip op, bijvoorbeeld om 07.00 uur. Je hebt dan voldoende slaap gehad. Het vaste ritme zorgt ervoor dat je makkelijker slaapt, want je lichaam en geest worden onder andere door jouw gedrag geprogrammeerd.

Laat je computer, laptop of telefoon ruim een uur voordat je gaat slapen liggen en gebruik die tijd om voor jezelf te zorgen. Misschien door een lekkere meditatie, of gewoon even op te schrijven waar je dankbaar voor bent of door een lekker muziekje te beluisteren. Daarna wordt het tijd om je bed in te gaan. Kijk liever ook geen TV meer, want dit maakt je hoofd onrustig en het licht is niet goed om kalm in te slapen.

Wanneer je een vast avondritueel toepast, zul je gaan merken dat je veel dieper en meer ontspannen slaapt en dus veel uitgeruster wakker wordt.

6. Goede mindset

Om goed te kunnen slapen is het super belangrijk dat jij overtuigd bent dat je dit ook werkelijk goed kunt. Als je zelf de overtuiging hebt dat je een slechte slaper bent, dan zul je nooit slagen om een heel goede slaper te worden, omdat je brein er alles aan zal doen om te voldoen aan jouw werkelijkheid. Wat je ook probeert, het zal je niet lukken. Een goede mindset is daarom onontbeerlijk.

Alle tips zijn dus zinvol, maar daarnaast zijn jouw overtuiging en mindset zeker even essentieel.

7. Maak verbinding met mensen

Tot slot hoort bij gezond ondernemerschap verbinding maken. Mensen zijn sociale wezens. De een meer dan de ander, maar iedereen heeft de behoefte om ergens bij te horen. Je wil niet alleen op de wereld zijn. Je hebt absoluut een behoefte om jouw uniekheid te laten zien, maar ondertussen wil je niet buiten een groep gesloten worden.

Wij mensen groeien en ontwikkelen onszelf ook doordat we verbinding maken met andere mensen. Het blijft een feit dat gedeelde smart halve smart is en gedeelde vreugde dubbele vreugde.

Dit wist je vast al allemaal!

Maar toch lukt het niet. Iets weten is iets heel anders dan iets doen! Meestal gaat het hier fout.
Als jij dit herkent dan is het de hoogste tijd voor een echt werkende oplossing. Ik heb mij hierin gespecialiseerd. Ik heb jaren onderzoek gedaan hoe deze cirkel bij -ook zeer ervaren- ondernemers tot stand komt en ook hoe je dit kan doorbreken.

Realiseer je wat het je oplevert als je deze cirkel wél gaat doorbreken.

Dit betekent dat je:

* een rustig hoofd krijgt;
* overzicht en structuur hebt;
* vanuit je diepste verlangens en kwaliteiten sneller gaat groeien;
* werkt vanuit heldere doelstellingen en met heldere stappen;
* echt bezig bent met het realiseren van je diepste verlangen en plannen.
* veel minder stress hebt;
* sneller goede ondernemerskeuzes kunt maken;
* veel meer balans in je werk en privéleven hebt;
* door je angsten en belemmeringen heen gaat zonder dat dit moeilijk is;
* stopt met tijdverspillen en zinloos (gewoonte-)gedrag;
* niet langer geleefd wordt;
* Je gaat veel meer bereiken en ook veel meer genieten van je werk en je leven!

Missie impossible?
Dat hoeft niet. Echt niet. Het is geen hogere wiskunde. Maar het vergt natuurlijk wél wat van je.

Wil je hier meer over weten?
Schroom dan niet, maar bel mij dan! Ik beloof je dat ik je niet eerder uit het gesprek laat gaan, voordat je voor jezelf in ieder geval de eerste concrete stap helder hebt.Bedankt voor het lezen en maak er een mooie dag van.

Klik hier en reserveer nu een afspraak in mijn agenda voor jouw vrijblijvend focussessie!

 

 Mr. Antoinette Nunes