Bewuster omgaan met je tijd

Ontdek in deze blog hoe je door bewuster om te gaan met je tijd een gelukkiger leven kunt leiden.
Deze blog gaat niet zozeer over time-management en hoe we onze tijd zo effectief mogelijk kunnen besteden, maar over het feit dat tijd ons kostbaarste bezit is.
Hoe bewust ben jij van je (kostbare) tijd en zorg je ervoor dat je gelukkiger wordt door anders om te gaan met je tijd?
In de praktijk zie ik dagelijks dat heel veel mensen hun tijd als zand door de vingers laten glijden. We verspillen het aan zinloze activiteiten die ons uiteindelijk niet eens een goed gevoel opleveren.
In het laatste boek van James Wallman: ”Tijd en hoe die te besteden. De 7 regels voor rijke gelukkige dagen”, maakt Wallman ons bewust. Hij trekt de vergelijking met eten. Af en toe heerlijk genieten van een vette hap is prima, maar we voelen ons ongezond, vies en vet als we dit dagelijks doen. Zo werkt het ook met onze tijd, en toch gaan velen van ons achteloos om met hun (kostbare) tijd.
Hoe vaak verliezen we geen uren op Social Media? Of hoe vaak hangen we niet een hele avond voor de TV op de bank? Hoeveel tijd verliezen we met zinloos ronddwalen op onze telefoon. Hoeveel uur besteed je aan e-mail, waarbij je je laat leiden door andermans prioriteiten? Zie ook mij eerdere blog over tijd en effectiviteit.
Met deze blog wil ik je oproepen om bewuster om te gaan met je meest kostbare bezit, je tijd.
Hoe beter en bewuster je kiest hoe je met je tijd omgaat, (wat je wel en niet wilt doen), hoe groter de kans dat je je tijd besteedt aan dingen die je gelukkiger en succesvoller maken. Het is geen garantie, maar het vergroot de kans wel enorm.
Vaak blijven we hangen in ons gewoontegedrag. We zijn bang dat nieuwe dingen niet goed gaan en blijven dan maar doen wat we altijd doen.
Een beetje lef tonen en kleine doordachte nieuwe stapjes zetten, maakt je gelukkiger omdat je hierdoor als mens groeit.
Laat de angst voor mislukking je niet tegenhouden. Ga ervoor, je hebt maar één (bewust) leven. Leef je leven en ga zo af en toe een uitdaging aan en merk wat dit je oplevert.
Als je altijd risico’s blijft mijden lijkt misschien veilig en fijn, maar is ook wel een beetje saai en helpt je niet om te groeien als mens wat toch een belangrijke basisbehoefte is.
Als je weet waar je aan toe bent dan voelt dit veilig, maar het levert je niet veel op. Besteed je kostbare tijd dus zo goed mogelijk en ga af en toe een uitdaging aan.
Hoe we dagelijks ons leven doorbrengen is tenslotte hoe ons leven is!
Mag je dan nooit meer lummelen en niks doen?
Jazeker wel! Maar kies hier bewust voor, plan dit en geniet er dan ook van. Dan hoef je je achteraf ook niet schuldig te voelen dat je niets gedaan hebt.
De boodschap is vooral dat je af en toe dingen moet doen die je nooit eerder hebt gedaan. Dit verrijkt je leven enorm. En daarnaast dien je bewuster te worden van hoe je omgaat met je tijd, hoe kostbaar deze is  en waar je deze aan besteedt, zodat je gelukkiger wordt.
Let op geld kun je terugverdienen, maar tijd gaat voorbij en komt nooit meer terug. Dus ga er vooral zorgvuldig mee om. Je legt je portemonnee toch ook niet overal neer zodat iedereen er geld uit kan halen. Doe dit dan ook niet met je tijd!
Kom van die bank af, of zet je telefoon eens even uit. Loop de straat op en spreek mensen aan. Maak een wandeling en geniet van wat je ziet. Je zult ervaren dat het leven mooier wordt en dat je meer geniet.
De verandering
Is er iets in je leven dat je graag wilt veranderen? Dat kan iets groots zijn, bijvoorbeeld een scheiding of een bedrijf opbouwen, maar ook iets kleins zoals je woonkamer anders inrichten of minder vlees eten. Of leef jij een leven die je misschien niet afschuwelijk vindt, maar die je ook niet het gevoel geeft dat je ten volle leeft? Dan is het tijd voor verandering.
Het is mijn missie dat jij bewuster wordt van je gedrag en je tijd en dat je met volle aandacht leeft. Dat je bewust kiest voor verandering op een wijze die echt bij jou past. Daarom heb ik het FOCUS-programma ontwikkeld.
Geen keurslijf, maar een hulpmiddel om anders om te gaan met je tijd en leven waardoor je meer doet in minder tijd met minder stress, zodat je slim kunt bewegen in de informatie en netwerksamenleving.
Info over dit programma en aanmelden kan via: https://resultaatacademie.nl/focusprogramma/