Respecteer je tijd

Respecteer je tijd, en zorg ervoor dat anderen jouw tijd ook respecteren.

Tijd is uniek.
Het is eenmalig en komt niet terug.
En tijd is niet te vermenigvuldigen.

Daarom dien je zorgvuldig en met respect om te gaan met je tijd.

Alleen als jij zelf jouw tijd respecteert, zullen anderen dit ook doen.

Volg je eigen plan

Ga je niet zorgvuldig om met je tijd, en ben je jezelf niet bewust van je tijd, dan is de kans groot dan anderen jouw tijd gaan invullen. Zorg dus voor een goed plan dat gebaseerd is op de doelen die jij wilt bereiken.

Ik zeg altijd: Heb je zelf geen plan, dan wordt je het plan van een ander.

Die ander gaat jou en dus ook jouw tijd gebruiken om zijn/haar eigen dingen gedaan te krijgen.

Meestal overkomt dit je terwijl je hele andere plannen hebt. Je komt hierdoor niet toe aan je eigen plannen. Herken je dit? Dan is het de hoogste tijd om hier anders mee te leren omgaan.

Als jij je agenda en tijd laat bepalen door alles en iedereen heb je geen respect voor je tijd en zul je jezelf gestrest en oververmoeid gaan voelen.

Als jij géén goede plan hebt dan weet je niet goed wat je wilt bereiken en de tijd die je nodig hebt om dit te realiseren.

Een goede manier om minder afgeleid te zijn en respectvoller & effectiever met je tijd om te gaan is een duidelijk plan (doel) hebben en hiervoor de benodigde acties te bepalen. En deze acties ga je plannen met een duidelijke begin- en eindtijd. Op het moment dat je bezig gaat met deze ingeplande actie zorg je ervoor dat je ook echt effectief werkt.

Effectief werken

Effectief werken betekent dat je geconcentreerd bezig gaat met die acties die jou het snelste en beste naar je gewenste doel(en) brengt.

Je laat je niet leiden door afleiding van e-mails, social media, en allerlei andere soorten van afleiding. Nee je bent gefocust bezig met datgene wat echt belangrijk is.

Let op: “Afleiding is alleen oké als je hier bewust tijd voor hebt vrijgemaakt en dit dus is ingepland”.

Houdt je aan de tijd die je hebt ingepland om effectief te werken aan een bepaalde actie. Stel eventueel je alarmklok in op je telefoon zodat je ook echt bewust bent van de begin en eindtijd.

Om zo te werken en zorgvuldig met je tijd om te gaan, is herleid van de discipline van de Benedictijnen. Als jij zelf jouw tijd op deze manier respecteert, is de kans groot dat anderen die ook zullen gaan doen.

Deze basis voor effectiever werken en met respect omgaan met je tijd:

1. Bepaal je begintijd van de actie die je gaat uitvoeren, en houdt je hier echt serieus aan.

Dus als je bepaalt hebt hoe laat je start dan is dat een serieuze deadline waar je je hoe dan ook aan gaat houden. Je zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent op het door jou bepaalde startmoment, zodat je ook echt op de afgesproken tijd kunt starten.

Dus als je jezelf voorneemt om in de ochtend om van 08.30 tot 09.30 een belangrijke taak uit te voeren die je echt sneller dichter bij je gewenste doel brengt, zorg er dan voor dat je precies om 08.30 daadwerkelijk start met de actie. (en niet dus om 08.40 uur!)

Je gaat niet eerst koffie drinken en kletsen zodat je al 10 minuten te laat start, of je gaat ook niet vijf minuten voor de tijd aan de slag met je e-mails want de kans is supergroot dat je daardoor weer afgeleid bent en dus te laat (of erger nog helemaal niet) start met je voorgenomen actie.

2. Bepaal je eindtijd wanneer je stopt met de uitvoering van deze actie, en stop dan echt, ook al is je taak niet af!

Het is ontzettend verleidelijk om door te werken aan een bepaalde taak terwijl het uur wat je ingepland had voor deze taak voorbij is, omdat je bijvoorbeeld nog niet klaar bent. Maar doe dit niet, want je loopt dan gelijk voor al je werkzaamheden achter de feiten aan. Plan het vervolg van je taak gewoon z.s.m. weer in. Je zult zien en ervaren dat dit veel effectiever is.

Als je niet stopt op het geplande tijdstip, dan betekent dit automatisch dat al je overige geplande acties ga je nu niet op tijd starten en wellicht heb je helemaal geen tijd meer om deze te starten. Dus houd je aan je planning zodat je niet achter de feiten aan hoeft te lopen.

3. Werk vanaf het starten van de actie tot het stopmoment, gefocust en vol toewijding aan de actie.

Als je gestart bent met je taak/actie, werk dan geconcentreerd en onafgeleid door aan deze taak. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk(of nog liever geen) afleiding is van telefoons, e-mail, internet, meldingen, etc.

Een rustige opgeruimde werkplek helpt om minder afgeleid te zijn, zoals ook het sluiten van al je tabbladen op je computer/laptop, het sluiten van je e-mailbox, het wegleggen van je telefoon etc.

Als je volgens dit principe werkt en dus zoveel mogelijk geconcentreerd en onafgeleid werkt aan een taak, zul je zien dat je in bijvoorbeeld 1 uur veel meer bereikt dan dat je voorheen deed in bijvoorbeeld 2 of 3 uur tijd.

Maak bewuste keuzes en ontdek wat dit voor je kan betekenen.

Succes!