Focus op bedrijfsgroei

15 gouden stappen om bedrijfsgroei te realiseren door super succesvol om te gaan met je tijd. 

Geloof jij dat je echt hard moet werken om bedrijfsgroei te kunnen realiseren?

Ik denk dat dit onzin is. Het is alleen zo omdat jij denkt dat dit zo is.

Om de valkuil van dit steeds harder werken te doorbreken, zeg je nee tegen alles wat niet bijdraagt aan je belangrijkste doelen.

Even een belangrijk feitje; 41% van de items die mensen op hun to-do-lijst zetten, wordt helemaal nooit gedaan.
Een to-do lijst is vaak een verzamellijst met projecten en acties waarvan een groot deel helemaal niet zo belangrijk is om je doelen te realiseren. En bijna de helft van de acties op deze lijst blijft daar jaren opstaan terwijl het nooit gedaan wordt.

Als jij je realiseert hoe waardevol iedere minuut is. Wat iedere minuut tijd voor betekenis kan hebben. Dan ga je vanzelf bewuster om met je tijd. Denk maar eens na. We kunnen geld verliezen, maar ook weer terug verdienen, maar als tijd eenmaal weg is dan komt het ook nooit meer terug.

Tijd is dus leven!

Iedereen is uniek en iedereen kan op zijn eigen manier het verschil maken. En het mooie is, dat tijd voor iedereen juist precies hetzelfde is. We hebben allemaal evenveel tijd onafhankelijk waar je vandaan komt, hoeveel geld je hebt, wat je doet etc.
Maar sommigen van ons verspillen veel tijd en anderen maken er juist optimaal gebruik van.

Het is mijn doel dat jij aan het einde van deze aflevering meer inzichten heb gekregen over hoeveel tijd je hebt, jouw waarde van tijd en hoop ik dat je iets uit deze aflevering kun toepassen in je dagelijkse leven. Zodat je hiermee meer uit je dag kunt halen. Ook jij kunt van grote betekenis zijn en meer levensgeluk ervaren, wanneer je jouw tijd op de juiste manier gebruikt.

Stap 1

Tijd is je meest waardevolle, maar ook je meest schaarse bezit

We hebben allemaal 1440 minuten in een dag.
En pas als je beseft hoe waardevol één enkele minuut is, dan pas ben je in staat om anders met je tijd om te gaan. Dus laat jouw waardevolle tijd niet stelen. Laat je niet constant afleiden door onbelangrijke e-mails, scrollen op social media, het kijken naar nieuws of andere triviale dingen.

Stap 2
Bepaal je belangrijkste doel en de belangrijkste acties/taken voor het bereiken van dit doel

Je belangrijkst doel is datgene wat NU in jouw leven voor jou het allerbelangrijkste is om je focus op te leggen. Voor ondernemers kan dit bijvoorbeeld het doel zijn om de winst van je bedrijf te verdubbelen.

Daarna ga je dit terugbrengen tot kleine stapjes, zodat je precies weet welk dominosteentje je vandaag moet omduwen.

Stap 3
Werk vanuit een planning en niet vanuit je e-mail en /of een to-do lijst.

Stop met het gebruiken van een to-do lijst.

Als je echt jouw belangrijkste doel wilt bereiken plan dan je taken in je agenda, bepaal de  de tijd dat je bezig wilt zijn met deze taak, en leef dan vanuit je planning.

Stap 4
Overwin uitstelgedrag

Versla je toekomstige zelf, door vooraf over je toekomst na te denken.

Jij weet ook wel dat jij jezelf, ondanks je mooie plannen en beste bedoelingen, tegenhoudt. Dat je last hebt van uitstelgedrag en vaak niet doet wat je weet dat je zou moeten doen. Hoe zorg je ervoor dat je dit doorbreekt.

Het is belangrijk dat je gaat bedenken waar jij jezelf mee tegenhoudt. Wat jou toekomstige smoesjes zijn en deze in het nu gaan verslaan.

Stap 5

Er is altijd meer te doen.

Ik heb het zelf ook gedaan. Altijd maar doorgaan. Vroeger beginnen maar ook langer doorwerken. Niet alleen op maandag tot en met vrijdag werken maar ook in de weekenden. Er komt nooit een eind aan. Maar uiteindelijk zorgt dit voor onbalans. Je wordt moe, prikkelbaar, je hebt te weinig tijd voor jezelf en je gezin. Dan gaat het wringen en zit je in een negatieve spiraal. Dit is niet de manier en dit is niet wat je wilt.

Zorg dat je ook tijd vrij maakt om te sporten, te mediteren, te lezen, je te ontwikkelen en tijd door te brengen met je partner en gezin etc. Dus maak ook tijd vrij voor die dingen die zorgen voor de balans en je een sterker en beter mens maken.

Stap 6

Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt.

Richard Brandson en vele andere succesvolle ondernemers pleiten hiervoor. Het is een van de meest belangrijke tools in je leven.    

David Allen van Getting things done zegt het volgende: “Je brein kan het beste worden gebruikt voor het verwerken van verschillende ideeën. Je brein is er niet om informatie vast te houden en je aan van alles en nog wat te helpen herinneren”. Als je hoofd minder belast wordt met het onthouden van allerlei informatie krijg je  veel meer creatieve ideeën en benut je brein veel effectiever.

Stap 7

Controle over je INBOX

Om eerlijk te zijn zie ik in de praktijk heel veel ondernemers die hun INBOX als to-do lijstje gebruiken. Maar let op, dit is echt geen effectieve manier van werken. Dit weerhoudt je van een pro-actieve werkwijze en belemmert het volgen van je eigen plan.
Daarnaast gebruiken we dagelijks onze e-mail, social media apps, nieuws apps etc. ook als een vorm van ontspanning. Het voelt prettig omdat je verwacht iets leuks tegen te komen, het zorgt voor een beloning in de vorm van een kleine hoeveelheid dopamine. Het voelt als iets goeds. De Social media companies, Google en andere mensen om ons heen willen onze aandacht. Hier worden door deze bedrijven miljoenen in geïnvesteerd om te onderzoeken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat wij langer op deze platforms, websites etc blijven. Maar dit kan onze productiviteit enorm in de weg staan.

Het is prima om je mail te bekijken of op social media je tijdlijn te checken, maar doe het wanneer je bewust hiervoor kiest. Plan dit op gezette tijden in. Dus niet omdat iemand anders jou hiertoe verleidt. Zorg dat je in charge blijft, laat het niet je tijd afpakken.

 

Stap 8

Vergaderingen plannen en bijwonen als een laatste redmiddel

Wees je bewust van de noodzaak en het doel van de vergadering. Is er geen andere manier om datgene wat je in die vergadering wilt bereiken op een effectievere manier te regelen?

Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat we onze vergaderingen sowieso niet in de ochtend plannen. In de ochtend waarin je het meest productief bent, is het tijd voor het zogenoemde deep work. Plan je vergaderingen als ze noodzakelijk zijn aan het einde van de middag. Wees je bewust dat je niet zomaar overal ja tegen zegt.

Het idee is dus dat je vaker nee zegt tegen een vergadering en vooral vaker nee zegt tegen een lange vergadering.

Stap 9

Zeg nee tegen alles wat niet direct bijdraagt aan je belangrijkste doelstellingen

Dit is niet onbeschoft. De meest succesvolle ondernemers weten wat hun doelen zijn, wat hun belangrijkste waarden in het leven zijn, en hiermee vullen zij hun planning. Ze kiezen er bewust voor om tijd te besteden aan die zaken die hen succesvoller en gelukkiger maakt en dit vraagt om stevige keuzes. Keuzes om ook nee te zeggen tegen dingen die niet direct bijdragen aan jouw doelen.

Een vriendelijke onderbouwde nee is iets wat je kunt leren. En goed worden in NEE zeggen op een vriendelijke en correcte manier gaat je enorm helpen en is iets wat ik je adviseer om echt te gaan doen.

Stap 10

Volg het Pareto principe.

Dit Pareto-principe is ook wel bekend als de zogenoemde 80/20 regel. En het is het idee dat de meeste resultaten die we behalen komen van een klein aantal acties die we inzetten. Oftewel 80% van de resultaten die je bereikt wordt behaald door slechts 20% van je acties.

Het is dus belangrijk dat je even stil gaat staan en nadenkt over al het werk wat je doet binnen je bedrijf, om je bedrijf uit te bouwen en de gewenste doelen te realiseren, wat zijn daarvoor de 20% acties die voor 80% van het resultaat zorgen? Wat zijn dat handjevol acties waar jij jouw focus op moet leggen?  

Stap 11

Focus op je unieke punten en passie

We moeten bewust zijn van de kracht van delegeren. Veel ondernemers zijn perfectionistisch, dus niemand kan iets zo goed doen als jij dit zelf kunt. En misschien is dit ook wel de waarheid voor sommige acties, maar dit houd je ontzettend tegen in je groei.  Als een ander het doet, kan het best zo zijn dan het niet zo perfect is als jij het doet, maar is dat erg? Als het 80% van perfect is dan is het goed genoeg is dan is dit een prima oplossing, jij moet het dan loslaten. Want hiervoor krijg je veel vrijheid in tijd terug.

Stap 12

Cluster je werk met terugkerende thema’s

Deel je acties in op bepaalde soort werk en cluster hier blokken voor in je agenda. Volgens Dan Sullivan (consultant voor consultants) dien je als ondernemer je week in te delen in focusdagen, “bufferdagen” en vrije dagen. De focusdagen zijn de dagen waarop je echt het verschil maakt, waarop je echt met de groei van je business bezig bent. Dit zijn de dagen waarop je jouw belangrijkste activiteiten doet die bijdragen aan het zo snel en slim mogelijk realiseren van je belangrijkste doelen. Vaak is dit verkoop of winst gerelateerd, maar in ieder geval gericht op jouw persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen. Daar waar jij het verschil mee maakt. Op de bufferdagen is er tijd voor het beantwoorden van mails, het plegen van telefoontjes en al het andere kantoorwerk wat je moet doen. En de vrije dagen zijn de dagen waarop je niet werkt. Dan rust je uit, ga je lekker golfen of fietsen of datgene wat jij leuk vindt. Je besteedt tijd aan je familie etc. In deze dagen zorg je ervoor dat je jouw batterij weer oplaadt. Dus je kiest voor die dingen waar jij energie van krijgt. Net zoals topsporters dat doen.

Stap 13

Als je een actie binnen 2 tot 5 minuten kunt doen, doe het dan gelijk!

Als je iets direct binnen 2 minuten kunt doen, dan doe je het gelijk. Dit heeft vooral te maken met het OHIO principe, oftewel het “only handle it once” principe. Ik ervaar dit als bijzonder effectief.

Dus open bijvoorbeeld alleen je INBOX als je ook echt de tijd en aandacht hebt om te mails te behandelen, anders moet je de mails 2 keer doornemen. Zo gaat er veel kostbare tijd verloren.

Stap 14

Gebruik je ochtend routine om je geest en lichaam te verstreken

Als je succesvolle ondernemers naar hun nummer 1 productiviteitstip vraagt dan zeggen ze veelal dat het eerste uur van de dag hun meest productieve uur is. En het gaat dan vaak niet zozeer of het werk wat ze doen, maar over wat ze doen voor hun lichaam en geest. Ze richten zich dit eerste uur op het werken aan lichaam en geest. Ze doen meditatie-oefeningen, ze zoeken mentale verdieping door het lezen van boeken, ze doen een work-out etc. Dat eerst uur investeren ze in zichzelf voor het resultaat op de lange termijn.

En dan nu nog de laatste maar zeker niet de onbelangrijkste stap.

Stap 15

Productiviteit heeft alles te maken met focus en energie.

Het verhogen van je productiviteit heeft alles met je focus en je energie te maken. We hebben allemaal dezelfde 1440 minuten op een dag. We kunnen dit niet vermeerderen. Het gaat erom hoe je jouw leven vormgeeft en wat je doet met je leven.

Het gaat er om dat je je focust op je belangrijkste doel, dat je geconcentreerd je werk kunt doen en tussendoor kleine pauzes neemt. Dat je mentaal sterker wordt. Dat je jezelf beter kunt sturen om je lange termijn doelen te realiseren, en je dus niet zozeer laat leiden door je korte termijn plezier.

Ben jij een gedreven ondernemer en wil je actief aan de slag met focus op groei en je productiviteit verhogen? Download dan mijn e-book Checklist voor bedrijfsgroei

Klik hier als jij een specialist en ondernemer bent die zelf nog de uitvoering doet binnen het bedrijf.

Klik hier als jij een MKB bedrijf hebt waar jij de ondernemer van bent en je niet meer alleen werkt maar met een team. 

Antoinette Nunes

 

 

 

mr.Antoinette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *